Foto: snimka zaslona/NSK Foto: snimka zaslona/NSK

Na svečanosti obilježavanja glavna ravnateljica Knjižnice prof. dr. sc. Ivanka Stričević predstavit će rad Knjižnice te najvažnije projekte u tekućoj godini, a bit će proglašeni i ovogodišnji dobitnici Nagrade i priznanja Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu za 2020. godinu. 

Dan Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Za­grebu obilježava se 22. veljače, na dan kada je 1483. godine otisnuta prva hrvatska tiskana knjiga "Misal po zakonu rimskoga dvora". Kao logotip Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu odabrano je slovo uglate glagoljice Iže (transliterirano latiničko „i“), a preuzeto je upravo iz Misala, najstarijega prvotiska na hrvatskome jeziku. 

Danom Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu obilježava se i 414. obljetnica postojanja Knjižnice, koja kao središnja knjižnica Republike Hrvatske i Sveučilišta u Zagrebu te središnje mjesto prikupljanja i čuvanja pisanoga i tiskanoga kulturnog dobra, ujedno predstavlja i središnje mjesto hrvatske kulture, znanosti i obrazovanja.