Vesna Parun i Drago Štambuk, Selca, Brač, 1995. (Foto: screenshot/dhk.hr) Vesna Parun i Drago Štambuk, Selca, Brač, 1995. (Foto: screenshot/dhk.hr)

Ovogodišnjom jezično-pjesničkom smotrom Croatia rediviva ča-kaj-što obilježit će se 76. obljetnica paljenja Selaca koja su 9. kolovoza 1943. okupirala talijanska vojska. U Selca dolazi više od 20 pjesnika od kojih će jedan biti ovjenčan Maslinovim vijencem i postati poeta oliveatus

Zid poezije

Dvadeset i osmero dosadašnjih ovjenčanika predstavljeno je mramornim pločama na Zidu od poezije, na središnjem selačkom trgu Stjepana Radića, s uklesanim stihovima po utemeljiteljevu ili ovjenčanikovu izboru. Njih 25 predstavljeni su svojim stihovima i u pet knjiga Maslinovih vijenaca, u svakoj po pet, pod uredništvom i u izboru utemeljitelja smotre Drage Štambuka. 

Štambukovih čak 33 knjiga 

Životni i profesionalni put utemeljitelja manifestacije Drage Štambuka, veleposlanika i književnika, a prije svega liječnika koji je napustio liječničku struku 90-ih godina kako bi se uključio u diplomatsku obranu Hrvatske, popločan je hrabrošću, snagom, požrtvovnošću i voljom za goleme promjene. Na dugogodišnji veleposlanički rad u Brazilu, Koreji, Indiji, Japanu i mnogim drugim državama, Štambuk je nadogradio književno-lirski - objavio je čak 33 knjige poezije, proze i antologija. Zaslužio je mnoga državna i međunarodna priznanja za umjetnost, pjesništvo, kulturu i doprinos miru.

Potpora niza institucija

Smotru podržavaju Predsjednica Republike Hrvatske, Predsjednik Hrvatskoga Sabora, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Matica hrvatska, Društvo hrvatskih književnika i Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje, a njezini organizatori su  Udruga Croatia rediviva, Općina Selca i KUD Hrvatski sastanak.

(Foto: Glas Hrvatske)

Pjesnici nastupaju na Trgu Stjepana Radića, popularnoj selačkoj Pijaci, u 21 sat. Večer započinje pozdravnim govorom utemeljitelja Drage Štambuka i čitanjem pjesme "Maslina" Vladimira Nazora te obraćanjima načelnika Općine Selca Ivana Marijančevića i visokih gostiju. Slijedi otkrivanje ploče prošlogodišnjeg oliveatusa Zvonimira Sutlovića, s osvrtom Vjekoslave Jurdane na njegovo djelo i ovjenčanikovo govorenje vlastitih stihova, te nastup pjesničkih sudionika. U pauzi vijećanja i izbora ovjenčanika – glazbeni je nastup Paule i Đele Jusića, nakon čega utemeljitelj ovjenčava maslinovim vijencem 29. omaslinjenika/cu čija će se ploča naknadno podići na Zid od poezije.

Nastupaju: Ivan Babić, Sanja Baković, Diana Burazer, Silvija Buvinić, Biserka Goleš Glasnović, Marijan Grakalić, Vera Grgac, Stanka Gjurić, Katarina Jakšić, Vjekoslava Jurdana, Andrijana Kos Lajtman, Zlatko Kraljić, Nikola Kristić, Stanko Krnjić, Pjero Mirić, Sanja Mošić, Livija Reškovac, Mile Stojić, Zvonimir Sutlović, Drago Štambuk, Vlasta Vrandečić Lebarić i Darija Žilić.