Šegrt Hlapić - mladi glumac Mile Bijanović i redatelj Silvije Petranović (Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL) Šegrt Hlapić - mladi glumac Mile Bijanović i redatelj Silvije Petranović (Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL)

Nastavak ovogodišnjeg Ciklusa hrvatskog filma u Vojvodini počinje programom projekcije filma za djecu. U nedjelju 2. prosinca u 17 sati bit će prikazan glasoviti dugometražni igrani film za djecu "Šegrt Hlapić" u nazočnosti redatelja Silvija Petranovića s kojim će se djeca moći upoznati i razgovarati o filmu.

Riječ je o ekranizaciji najpoznatijega hrvatskog dječjeg romana koji je napisala Ivana Brlić Mažuranić. S ukupno 142.797 gledatelja "Šegrt Hlapić" je najgledaniji hrvatski dječji film od 1990. godine. Film je bio pobjednik Pula film festivala 2014. pgodine o ocjenama gledatelja i nagrađen je nagradom publike Zlatna vrata Pule. Gostovao je na festivalima diljem svijeta.

Drugi dio programa bit će posvećen hrvatskom dugometražnom igranom filmu. U nazočnosti redatelja Silvija Petranovića istoga dana u 19 sati bit će prikazan njegov dugometražni igrani film "Družba Isusova" koji se temelji na romanu Jiřija Šotole, a radnja se odvija u 17. stoljeću, kada jezuiti šire svoj utjecaj u Srednjoj Europi. Nakon filma bit će organiziran razgovor i upoznavanje s redateljem.

Voditelj programa je Branko Ištvančić, a ulaz na obje projekcije je slobodan.