(Arheološki muzej u Zagrebu/ Facebook) (Arheološki muzej u Zagrebu/ Facebook)

Zahvaljujući hrvatsko-talijanskoj znanstvenoj suradnji koja je započela još 2005. godine, antički lokalitet Burnum, nekadašnji rimski vojni logor čiji se ostaci nalaze u mjestu Ivoševci u Šibensko-kninskoj županiji, i municipium iz 2. stoljeća prije Krista, mjesto su suvremenih interdisciplinarnih arheoloških istraživanja. Cilj istraživanja je povijesna rekonstrukcija i valorizacija nalazišta.

Lokalitet Burnuma ubraja se u arheološke Misije koje podupire Ministarstvo vanjskih poslova i Međunarodne kooperacije Republike Italije, a odnedavno i Talijanski Institut za kulturu u Zagrebu, predvođen ravnateljicom Stefanijom Del Bravo koja posljednjih godina intenzivno promovira istraživačke radove i postignute rezultate.

Burnumski lukovi ostaci su zapovjedne zgrade starorimskog vojnog logora Burnum.(Foto: Pixsell)

Zahvaljujući usavršenim metodama istraživanja i strpljivom radu hrvatskih arheologa i Sveučilišta u Bologni moguće je rekonstruirati događaje koji su nekadašnji rimski logor Burnum pretvorili u značajan politički, administrativni i gospodarski centar Dalmatie, važne i strateške provincije rimskog Carstva. Burnum Project pokrenuli su istraživači i znanstvenici Odsjeka za Kulturu i Civilizacije Sveučilišta u Bologni, Gradski Muzej u Drnišu i Odjel za Arheologiju Sveučilišta u Zadru, pod pokroviteljstvom Nacionalnog parka Krka i Centra za istraživanje arheologije Jadrana.

''Pompeji Intra-Extra''

Izložba organizirana u suradnji arheologa Sveučilišta u Bologni i Talijanskoga instituta za kulturu, ''Pompeji Intra-Extra'', prikazuje tisućugodišnji antički grad danas i svakodnevni rad arheologa Sveučilišta Alma Mater objedinjenog u inovativni projekt analize i dokumentiranja cijelog antičkog grada, Plan upoznavanja Pompeja.

Na izložbi će svoje fotografije predstaviti talijanski fotoreporter Pierluigi Giorgija koji svojim snimkama otkriva priču o arheološkom radu na ruševinama Pompeja i teritoriju koji ih okružuje. Zbirku zaključuju obrađeni fotografski portreti nekih od protagonista, podvrgnuti umjetnom starenju i vremenskoj degradaciji koja pogađa i arheološke strukture.

(Foto: Pixsell)

Radi se o dijelu Velikog Projekta Pompeji, kojeg vodi Nadzorno povjerenstvo, a financira se europskim i nacionalnim fondovima. Projekt je izuzetna prilika za rad i studij velikog broja mladih istraživača, kao i važno iskustvo obuke na terenu.

-Arheolozi koji rade na ulicama i kućama u Pompejima svakodnevno doživljavaju šarm novog otkrića u očaravajućem gradu koji se neprestano preobražava promjenom svjetla i sezonskih doba. Ali raditi u Pompejima znači i uranjanje u suvremeni tok prometa i života koji još uvijek teče izvan granica nalazišta, na što aludira naslov izložbe. Pompeji pomalo ulaze i ostaju u srcu protagonista ove male avanture i održavaju se ne samo u njihovom iskustvu, već i u njihovim pogledima- objasnio je izložbu direktor projekta Giuseppe Sassatelli.

Knjigu i izložbu u Velikoj dvorani Arheološkog muzeja u Zagrebu predstavit će doktor Alessandro Campedelli, istraživač Sveučilišta u Bolonji, Pier Luigi Giorgio, profesionalni fotograf, Sanjin Mihelić, ravnatelj Arheološkog muzeja u Zagrebu, Edoardo Bedin, menadžer za međunarodnu suradnju i partnerstvo Arheološkog muzeja u Zagrebu, doktorica Stefania del Bravo, ravnateljica Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu i Adriano Chiodi Cianfarani, veleposlanik Talijanske Republike u Hrvatskoj.