Apostolski nuncij Giuseppe Pinto (Foto: Jasminka Perić/Glas Hrvatske) Apostolski nuncij Giuseppe Pinto (Foto: Jasminka Perić/Glas Hrvatske)

Dragi slušatelji, sretan Božić!

Drago mi je što i ove godine mogu svakome od vas zaželjeti iz srca sretan i svet Božić!

Na poseban način obraćam se vama. dragi prijatelji, koji živite izvan granica svoje domovine, a i vama koji zbog raznih razloga živite daleko, u različitim dijelovima svijeta.

Nekoliko misli prate me ovih dana…

Nakon prve godine službe apostolskog nuncija u vašoj lijepoj zemlji, svjestan sam da je Božić blagdan koji hrvatski narod duboko osjeća.

Ovdje, kao i u drugim zemljama s velikom većinom katolika, sve govori o Božiću: crkve, trgovi, ulice, trgovine, jaslice, božićno drvce, pjesme i darovi.

Ovdje se Božić, kao i svake godine vraća sa svojim emocijama i svjetlom.

Dobro znamo; sve je to lijepo i može nam pomoći otkriti dublji smisao ovoga blagdana, ali može se pojaviti i rizik da se zaustavimo na onome što je izvanjsko, dio folklora i kulture.

Ukratko, postoji opasnost da se umanji i izgubi iz vida duhovno značenje Božića.

Dakle, koji je pravi smisao Božića? Što nam znači ovaj blagdan?

Božić je blagdan Božjeg dara za nas. Dar koji nama Nebeski Otac daje u Sinu Isusu da podari mir, radost i svjetlo svim ljudima dobre volje, tj. onima koji prihvaćaju njegov poziv i čuvaju ga u svojim srcima. 

"Kada čujemo kako se govori o rođenju Krista - kaže papa Franjo - ostanimo u tišini i pustimo neka to dijete govori; utisnimo njegove riječi u naše srce bez da skinemo pogled s njegova lica. Ako ga uzmemo u naručje i pustimo mu da nas zagrli, donijet će nam mir u srca koji neće prestati" (Propovijed od 24. prosinca 2015.).

Ako Dijete Isus dolazi darovati mir, radost i svjetlo svim ljudima dobre volje, ne možemo ovih dana zaboraviti raseljene, izbjeglice, bolesne, ljude bez doma, one koji su prisiljeni pobjeći iz svoje zemalje u kojoj su rođeni. Pozvani smo biti uz njih i zagrliti ih u duhu milosrđa.

Neki neće moći sudjelovati u proslavi Kristova rođenja; dok drugi mogu biti spriječeni iz raznih razloga.

Za mnoge ovaj blagdan bit će vrijeme sjećanja: za žrtve rata i ranjenike, bolesnike i djecu te starije osobe. To će, također, biti vrijeme molitve za mir u njihovim zemljama, vrijeme da ponovo zadobiju identitet, nadu i dostojanstvo.

Unatoč svim poteškoćama i oni žele osjetiti i očitovati Božju nježnost i Njegovu ljubav prema čovječanstvu. To je sigurnost koja ih potiče doživjeti Božić, unatoč svemu negativnom što se događa oko njih.

Dragi slušatelji, u Djetetu Isusu nalazimo razlog naše nade koju želimo podijeliti sa svima. Neka ovaj Božić bude za sve ljude dobre volje oaza mira i radosti, i nova godina neka bude ispunjena milošću Gospodnjom.

Sretan Božić!

Božićna čestitka apostolskoga nuncija Giuseppea Pinta (Foto: Robert Anic/PIXSELL)

Božićna čestitka apostolskoga nuncija Giuseppea Pinta (Foto: Robert Anic/PIXSELL)

3.13