(Foto: screenshot/Radio Dux) (Foto: screenshot/Radio Dux)

Autorica projekta Dijana Milošević, članica Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore, tijekom prošle godine kroz realizaciju projekta "Digitalna antologija 'Hrvatsko pjesništvo Boke'", započela je intezivnu suradnju s Dubrovnikom kao gradom čija se kulturna područja podudaraju i prepliću u svim segmentima, a posebice u domeni tradicionalne glazbe, folklora i književnoga opusa s kulturom Hrvata Crne Gore.

U nastavku suradnje nastao je i projekt "Bokeško–dubrovački splet" kojim će učenici Dubrovačke privatne gimnazije uz koordinaciju ravnatelja Tomislava Franušića i članovi kazališne sekcije Hrvatskoga nacionalnog vijeća, uz koordinaciju Dijane Milošević i Antonija Grgurovića predstaviti izvorni tradicionalni bokeljski i dubrovački govor te tradicionalne elemente bokeljskog i dubrovačkog folklora i pjesme.

U sklopu završnih priprema u subotu 11. svibnja u Dubrovačkoj privatnoj gimnaziji održana je zajednička proba glumačke postave predstave.

Glumačka ekipa sačinjena je od amaterskih glumaca dobi od 15 do 24 godine, a predstava je rađena po tekstu autorice projekta Dijane Milošević, uz adaptaciju i režiju mladog glumca Antonija Grgurovića, dok je za scenografiju i kostimografiju predstave zadužen Marko Ševaljević.

U predstavi igraju mladi glumci amateri: Antonio Grgurović, Tea Grgurović, Doris Deković, Irina Bulajić, Nikola Mrvaljević, Tamara Bogdanović, Matej Knezović, Stefan Drobnjak, Jakov Vukšić, Leo Bjelovučić, Lukša Gavranić, Mihaela Vukas, Romana Trajković i Stjepanka Dabo.

Glazbeni i folklorni dio predstave obuhvaća klapsku pjesmu u izvedbi dječje klape Nade Baldić “Kotorski gardelini”, igre iz Boke u izvedbi FA “Nikola Đurkocić” iz Kotora i dubrovačku poskočicu Linđo u izvedbi Udruge “Dubrovački primorski svatovi” iz Dubrovnika.

Predstava će premijerno biti izvedena 23. svibnja u 20 sati u Kotoru na velikoj sceni Kulturnog centra "Nikola Đurković" i 24. svibnja u Dubrovniku.

Projekt "Bokeško-dubrovački splet - poveznica kultura kroz dramsku formu" ostvaren je pod pokroviteljstvom Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore u organizaciji Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore.

Ulaz je besplatan.