David Rey i Marly Porto (Foto: Glas Hrvatske) David Rey i Marly Porto (Foto: Glas Hrvatske)

- Za mene je bilo veliko zadovoljstvo i čast što sam dobila poziv da budem kustosica na izložbi fotografa Ricarda de Vicga, umjetnika iz Rio de Janeira, koji živi i radi u San Pablu nekoliko godina. Mi smo prijatelji i suradnici - govori kustosica Marly Porto.

Ricardo de Vicq je jedan od najpoznatijih suvremenih fotografa u Sao Paulu i Brazilu. Mnogo njegovih radova bilo je izloženo u nekoliko zemalja, a osvojio je i brojne nagrade. Djela iz serije izloženih fotografija u Zagrebu slike su flore atlantske obale Brazila. 

(Foto: Glas Hrvatske)

- Ova sinteza sastoji se od 52 fotografije brazilske atlantske šume, regije koja se proteže od jugoistoka do sjeveroistoka zemlje. Fotografije koje možemo vidjeti na ovoj izložbi uključuju države Rio de Janeiro, Minas Gerais i Sao Paulo. Fotograf razvija seriju, ali budući da je Brazil vrlo velika zemlja, potrebno je puno više vremena za fotografiranje i u drugim saveznim državama - pojašnjava.

Izložba koja je postavljena u Zagrebu već je izložena prošle godine u Berlinu, u brazilskom veleposlanstvu u Njemačkoj u sklopu festivala Europskoga mjeseca fotografije.

- Namjera fotografa nije znanstveni nego likovni i estetski rad. Ideja je sintetizirati pjesničku percepciju umjetnika kroz fotografiju - precizira kustosica.

- Brazilska raznolikost pruža golemu percepciju, kako teksture, tako i geometrije te oblika, što je moguće vidjeti na ovoj izložbi. Ovdje prvo vidimo mnoge šume, s drvećem visokim 40 metara. Odabir autora je fotografiranje u crno-bijeloj tehnici koje omogućava da se ta šumska sila vidi i osjeća bolje. Mislim da izraz "crno-bijele fotografije Ricarda de Vicga" jače i bolje naglašava slike brazilske atlantske flore - govori gospođa Porto. 

(Foto: Glas Hrvatske)

Kustosica ističe zadovoljstvo posjetom Hrvatskoj.

- Hrvatska je sada zemlja velike inspiracije u Brazilu. Kad govorimo o Hrvatskoj, Brazilci imaju ideju o vrlo lijepoj zemlji koju bi željeli upoznati. Sada kada sam bila u Europi upoznala sam Brazilce koji su već bili u Hrvatskoj, zemlji koja im se jako svidjela. Za mene je Hrvatska bila san, jer sam se, poput drugih, i ja hranila idejom da posjetim ovu lijepu zemlju - govori.

(Foto: Glas Hrvatske)

- Ne volim na brzinu posjetiti neku zemlju... ili posjetiti grad za 2 dana. Volim upoznati mjesto, upoznati osobu koja me poslužuje u trgovačkom centru ili pekari. Zbog toga sam ovdje provela 15 dana i oduševljena sam Zagrebom, oduševljena sam njegovim stanovnicima, njihovim obrazovanjem. Nadam se da ću se uskoro vratiti i upoznati ostatak zemlje, znam da je jako lijepa... puno sam puta čula da je Hrvatska zaista jako lijepa - zaključuje Marly Porto.