foto: ustupljena fotografija/flyer foto: ustupljena fotografija/flyer

Stella Hubmayer, urednica internetske stranice Croatia Online i tiskovna suradnica Hrvatskog kluba Jadran iz Buenos Airesa u Argentini, ističe da je cilj natječaja pokazati kolektivni identitet predstavljajući pluralitet i kulturno bogatstvo hrvatskoga iseljeništva u Argentini.

“Hrvatski klub Jadran, zajedno s internetskom stranicom Croatia Online, organizira natječaj za digitalnu fotografiju "Više od tisuću riječi". Prijedlog je osmišljen za vrijeme pandemije koronavirusa, a podrazumijeva fotografiranje u svačijem domu, poštujući sanitarne preporuke s kojima moramo živjeti. Cilj je izraziti spoj između Hrvatske i Argentine u svakodnevnome životu. Budući da slika vrijedi više od tisuću riječi, želimo pokazati kolektivni identitet predstavljajući pluralizam i kulturno bogatstvo hrvatskoga iseljeništva u Argentini.

Već primamo nevjerojatne fotografije koje pokazuju ljubav prema dvjema domovinama. One pokazuju kako su se Hrvati spojili kroz generacije i žive kao Argentinci, ali ne zaboravljaju hrvatsku kulturu i tradiciju. Žiri koji će izabrati dvije pobjedničke fotografije čini pet osoba hrvatskoga podrijetla, istaknutih na nekom umjetničkom polju: profesionalni fotograf, dizajner, filmaš, publicist i likovna umjetnica. Imat će težak zadatak procjenjivati kvalitetu fotografija, tematsku relevantnost i originalnost. Nagrade se sastoji od hrvatskih CD-ova, rukotvorina i knjiga. Nagrade su svakako vrlo važne. 

Ako bilo koji Argentinac hrvatskoga podrijetla ili Hrvat koji živi u Argentini želi sudjelovati, uvjete natječaja mogu proučiti na www.croaciaonline.com ili www.asociacioncroatajadran.org, zatim se fotografirati i poslati sliku” - ističe urednica mrežnoga portala Croatia Online. 

Stella Hubmayer s ponosom ističe svoje hrvatske korijene.

Stella Hubmayer (foto: osobna arhiva/ustupljena fotografija)

“Moj otac i majka su Hrvati. Cijeli život sudjelovala sam u zajednici, budući da je moja majka bila vrlo aktivna i svi moji prijatelji pripadali su toj skupini. Sudjelovala sam u Maloj školi, jezičnoj školi koja postoji u Argentini skoro 70 godina te kasnije u skupini mladih Hrvata.

Nakon što sam se udala i odgojila djecu, ponovno sam postala aktivna članica Klape Valovi. Deset sam godina sudjelovala u radijskome programu za hrvatsku zajednicu koji je pobudio moju strast prema novinarstvu. Od tada sam počela raditi kao tiskovni službenik za više udruga i za različite događaje. Trenutačno sam urednica web stranice croaciaonline.com.

Strastveno me zanima sve što ima veze s Hrvatskom i hrvatskom zajednicom u Južnoj Americi. Toliko priča o iskorjenjivanju, toliko napuštenosti, toliko ponovnih susreta, toliko ljubavi prema domovini naših predaka, zaista mi sve to ispunjava dušu” - kaže Stella Hubmayer, urednica portala Croatia Online, tiskovna suradnica Hrvatskog kluba Jadran iz Buenos Airesa u Argentini.