Dio izložbenog postava koji će posjetitelji moći razgledati i u Splitu. (Foto: Peter Halley/ screenshot Facebook) Dio izložbenog postava koji će posjetitelji moći razgledati i u Splitu. (Foto: Peter Halley/ screenshot Facebook)

Proslavljeni američki umjetnik Peter Halley već dugi niz godina surađuje s drugim umjetnicima na prostorno specifičnim instalacijama za galerije i javne ustanove širom svijeta, pa je tako i njegova izložba u Galeriji Kula zasnovana na suradnji s njujorškom likovnom umjetnicom Lauren Clay.

Izložba pod nazivom ''Qube'', koja će biti postavljana u prostoru Galerije Kula, sastoji se od samostojeće strukture, monumentalnih dimenzija, smještene u središtu galerije, koju je dizajnirala Lauren Clay. Autorica je dizajnirala i digitalne printeve mramornih uzoraka koji će jednim dijelom prekrivati strukturu i cijeli pod galerije.

(Foto: Peter Halley screenshot/ Facebook)

Peter i Lauren surađivali su već na brojnim instalacijama, poput monumentalne instalacije izložene u Paradise City u Seoulu u Južnoj Koreji, a koja se sastojala od velikih zidnih murala i monumentalnih slika.

Peter Halley izradio je seriju ''digitalnih slika'' printanih na zlatnoj foliji koji će ispunjavati niše postojeće strukture, a koji će biti prožeti motivima  zatvorskih ćelija i eksplozija koje Halley koristi već od 1980. godine.

Na otvaranju izložbe povjesničar umjetnosti Branko Franceschi vodit će razgovor sa umjetnicama Peterom Halley i Lauren Clay povodom njihove prostorno specifične instalacije Qube.