Screenshot Advent u Zagrebu/Facebook Screenshot Advent u Zagrebu/Facebook

Posjetitelji i gosti zagrebačkog Adventa i ove će godine moći uživati u raznovrsnom programu koji je posljednjih godina proglašavan najboljim u Europi. Uz već poznate lokacije na Zrinjevcu, Strossu, u Marićevom prolazu, Klovićevim dvorima i mnogim drugim, kao novo mjesto predstavit će se "Advent u Maksimiru", a bit će tu i "Advent Stara Tkalča", gdje će biti prikazani tradicionalni obrti i duh najstarijih zagrebačkih naselja Gradeca i Kaptola. 

Screenshot: Advent u Maksimiru Facebook 

Novost je i "Filmski advent" u kinu Europa gdje će se prikazivati božićni filmovi za sve uzraste, a prigodno će biti uređen i Prolaz sestara Baković kao set za snimanje božićnih filmova. 

Adventska knjižara 

Kulturnu razglednicu božićnog Zagreba upotpunit će najveća knjižara koja će se nalaziti na 2750 kvadrata Galleria centra, gdje će nastupiti preko 50 nakladnika. 

Glavna je poruka projekta "Neka poklon bude knjiga", a osim što će nuditi mogućnost kupnje knjižnih naslova po povoljnijim cijenama, svakodnevno će se odvijati posebno osmišljeni književno-knjižni programi za djecu i odrasle kroz predstavljanja novih knjižnih naslova, gostovanja domaćih autora, s posebnim naglaskom na bogati dječji program. 

Screenshot: Advent na Strossu Facebook 

Više Božića, manje proizvoda 

Pokušat će se "smanjiti konzumerizam i vratiti blagdansko ozračje", kaže direktorica zagrebačke Turističke zajednice Martina Bienenfeld i zato su osmislili niz kulturnih i glazbenih festivala u crkvama, kulturnim institucijama i otvorenim prostorima. Kroz klasičnu glazbu vratit ćemo duh i ljepotu božićnog vremena, rekla je Bienenfeld.  

Na Adventu će ove godine biti manje ugostiteljskih i suvenirskih kućica, a promovirat će se ideje održivog turizma kroz veće korištenje recikliranih proizvoda.