30 godina pjesme "Ne dirajte mi ravnicu"

Pjesmu je 1. kolovoza 1991. tijekom progona mještana Aljmaša prvi put službeno stavio u program Radio Osijeka Željko Barba, današnji urednik Odjela glazbenih sadržaja Hrvatskoga radija, i to pod njezinim prvobitnim nazivom ”Ja ću se vratiti”. Od toga trenutka, pjesma koju je sam narod kasnije preimenovao u ”Ne dirajte mi ravnicu”, zavladala je srcima domovinske i iseljene Hrvatske.

Pjesma je nastala u Pittsburgu u vrijeme Škorina boravka u Sjedinjenim Američkim Državama i njegove suradnje s Jerryjem Grcevichem, majstorom svih glazbala koji čine tamburaški ansambl i voditeljem glasovitoga iseljeničkog tamburaškog orkestra u Americi, dobitnikom brojnih nagrada uvrštenim u "Tamburitza Hall of Fame". Očekuje se da će se Jerry pridružiti Miroslavu Škori na zagrebačkom koncertu.

Uz Miroslava Škoru i njegov orkestar nastupit će Revijski orkestar Zagrebačke filharmonije, Akademski zbor Ivan Goran Kovačić i tisuću tamburaša iz cijele Hrvatske.

Organizatori koncerta su Grad Zagreb, Zagrebačka filharmonija i Campus, a koncert će izravno prenositi i Hrvatska radiotelevizija.

Ovoj obljetnici svesrdno se pridružuje i Međunarodni radijski kanal i web portal Glas Hrvatske. U suradnji s hrvatskim zajednicama u svijetu prikupljamo video snimke izvedbe ”Ne dirajte mi ravnicu” od Vancouvera do Aucklanda koje objavljujemo na društvenim mrežama i internetskome portalu, premošćujući daljine koje nas dijele i potvrđujući koliko Hrvati zajedno dišu ma gdje bili!

Pridružite nam se!