Mato Ružić (Foto: Snježana Herek/Glas Hrvatske) Mato Ružić (Foto: Snježana Herek/Glas Hrvatske)

- Dođite i uživajte zajedno s nama i oko 350 Hrvata iz Beča i okolice i brojnim prijateljima iz Austrije te gostima iz domovine - poručuje Ružić onima koji još nisu kupili ulaznicu, dodajući: - Još nešto malo ulaznica ima i mogu se nabaviti preko društvenih mreža i putem web stranice AHZ-a.

Svi posjetitelji bala, uključujući hrvatske i austrijske uglednike iz političkoga, kulturnog, gospodarskog i sportskog života, ove će godine plesati u znaku, bolje rečeno taktu, hrvatskoga predsjedanja Vijećem Europske unije i uživati uz cjelovečernji kulturno-zabavni program koji će, kao i obično, trajati do sitnih jutarnjih sati.

- Za glazbu će se pobrinuti tamburaški sastav Gazde i Duo Domižana te KUD-ovi Bosanska Posavina i Busovača iz Beča, a Bal će otvoriti plesači jedne bečke Plesne škole - rekao je predsjednik AHZ-a.

Istaknuo je kako se očekuje dolazak predstavnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, novog hrvatskog veleposlanika u Austriji Daniela Glunčića, predstavnika Vukovarsko-srijemske županije, bečkih gradskih i austrijskih institucija, predstavnika austrijskih političkih stranaka i drugih uglednika.

- Uz pomoć našeg Organizacijskog odbora na čelu s Jadrankom Vincek pripreme za bal priveli smo kraju. I naravno, zahvaljujući uspješno zatvorenoj balskoj financijskoj konstrukciji, na čemu posebno moramo zahvaliti Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske i našim vjernim sponzorima, koji su nam ove godine mnogo pomogli da bal održimo na kvalitetnoj razini. Hvala svima koji su nam na bilo koji način pomogli - istaknuo je Ružić, kojem je to prvi put da organizira Hrvatski bal Zajednice.

(Foto: screenshot/pozivnica)

Otkako je preuzeo kormilo Austrijske-hrvatske zajednice za kulturu i šport od svog prethodnika Miroslava Piplice, Ružić najvažnijim, kako kaže, smadtra to što su "iznjedrili kvalitetnu Upravu i posložili funkcije tako da mogu realizirati ciljeve koje si je Zajednica postavila, a to je kroz kulturu, tradiciju, običaje i sport zadržati i njegovati sve što je hrvatsko".

- U sladu s time posjetili smo Odžak u Bosni i Hercegovini, zatim smo u Beču ugostili učenike jedne škole iz Subotice. Sada smo fokusirani na bal, a nakon bala imamo novi projekt međusobnog povezivanja udruga koje djeluju unutar Zajednice na principu jedinstva i zajedništva kako bi svaka od njih dobila odgovarajuću financijsku potporu za svoje nastupe i aktivnosti. To je projekt kojim pokušavamo unaprijediti međusobnu suradnju i na principu jednakosti, postaviti je na nove temelje, a za što smo dobili i zeleno svjetlo Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan RH - dodaje.

Potvrda da AHZ ide u dobrom smjeru je, kako Ružić ističe, "činjenica da je u Upravi desetak aktivnih predstavnika udruga koji su članovi Zajednice, a dvije do tri udruge se drže uz Zajednicu i vjerojatno će se priključiti AHZ-ovom projektu“.

- Imamo i dvije nove udruge koje su se već priključile Zajednici, jedna je Udruga hrvatskih umjetnika, a druga je Udruga borilačkih vještina. Pregovaramo i sa studentima i željeli bi da nam se i oni priključe, jer u planu nam je pojačati i pomladiti našu Upravu. Sa studentima upravo razgovaramo i o jednom zajedničkom projektu koji bismo htjeli realizirati u vrijeme hrvatskoga predsjedanja Vijećem EU-a, za koji se još nismo odlučili hoće li mjesto održavanja biti Beč ili Zagreb - izvijestio je Ružić dodavši: -Trenutačno čekamo i na odobrenje nadležnih bečkih vlasti da 26. travnja održimo prvi svečani mimohod prijateljstva, zajedništva i međusobnog uvažavanja ulicama u središtu Beča, na potezu od katedrale sv. Stjepana do Hrvatske crkve Am Hof, u povodu predsjedanja Hrvatske Europskom unijom. Htjeli bismo da mimohod postane tradicionalan i da se potom održava svake godine. Bio bi to Dan Hrvata u Beču, i okupili bismo sve hrvatske udruge, gospodarstvenike, poduzetnike, kulturne djelatnike i sportaše da svatko da svoj doprinos tom jedinstvenom predstavljanju Hrvata i Hrvatske Austrijancima i brojnim turistima iz cijeloga svijeta, na svoj način, pjesmom, plesom, narodnim nošnjama, prodajom hrvatskih proizvoda na prigodno postavljenim štandovima ili nečim drugim što je hrvatsko.

Mato Ružić (Foto: Snježana Herek/Glas Hrvatske)

Čelnik Austrijsko-hrvatske zajednice za kulturu i šport Mato Ružić, inače Slavonac koji očito želi prenijeti svoja iskustva s manifestacije Vinkovačke jeseni na kojima je prije radio, posebno ističe važnost međusobne suradnje hrvatskih udruga u Austriji i zajedničke projekte. Kao posebno pozitivne i uspješne primjere te suradnje ističe Udrugu hrvatskih poduzetnika u Austriji na čelu s Nikom Ilićem koja će uskoro primiti jedan KUD iz Vukovara, inače goste AHZ-a te uzorno vođen SK Cro Vienna BD na čelu s Matom Stojanovićem koji je postao brend.