(Foto: Pixabay) (Foto: Pixabay)

Izložba likovnih i literarnih radova hrvatskih učenika iz cijeloga svijeta održat će se u Njemačkoj, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Hrvatske matice iseljenika, a u suradnji internetskog portala Hrvatski Glas Berlin i Matice hrvatske za Ruhrsko područje, Osnovne škole “Orašje” i Ogranka Hrvatskog pedagoško-književnog zbora Bjelovar.

Proglašenje najboljih likovnih radova bit će u Gradskoj galeriji u Iserlohnu do kraja ožujka 2020. godine, a literarnih do kraja travnja 2020. godine.

U likovnome dijelu nagrađuju se tri likovna rada od 1. do 4. razreda i od 5. do 8. razreda. U literarnom dijelu nagrađuju se tri literarna rada za svaki razred od 1. do 8. razreda ( iz Njemačke do 12. razreda).

Kategorija likovnih radova:

Tehnika: kombinirana tehnika, kolaž, tuš, flomaster…, u formatu A4.

Rok prijave na natječaj je do 15. veljače 2020. godine

Svaki rad na poleđini treba sadržavati sljedeće podatke: ime i prezime učenika,  razred, adresu i naziv školu, e-adresa te ime i prezime mentora (Podaci na poleđini trebaju biti ispisani čitko, velikim tiskanim slovima.)

Radove poslati na adresu: Ankica i Ante Karačić, Stormstr. 3, 58640 Iserlohn, Deutschland

Za dodatne informacije možete se obratiti organizatorima: Ankica i Ante Karačić, Stormstr. 3, 58640, Iserlohn, Deutschland, a.karacic@gmx.de Nagrađuju se tri likovna rada u kategorijama od 1. do 4. razreda i od 5. do 8. razreda.

Kategorija literarnih radova - pjesma/sastav:

Radovi trebaju biti na hrvatskom jeziku, a ako su na nekom drugom jeziku (engleski, njemački, francuski, španjolski, ruski, češki, mađarski…) moraju biti prevedeni na hrvatski jezik. To može učiniti mentor/ica. U posljednjem slučaju šalju se oba primjerka na originalnom i hrvatskom jeziku. Dozvoljene su sve forme i dužine literarnih radova.

Svi radovi trebaju biti pisani u Word doc formatu, veličine fonta 11, u pismu Times New Roman.

Rok prijave na natječaj je do 15. veljače 2020. godine

Svaki rad treba sadržavati sljedeće podatke: ime i prezime učenika, razred, država, adresu i naziv škole, email adresa,  ime i prezime mentora/ice

Radove poslati na e-adresu gđe Jadranke Gradac uprava@matica-hrvatska-ruhrgebiet.de; loebbert-gradac@t-online.de.

Nagrađuju se tri literarna rada za svaki razred od 1. do 8.-12. razreda. Posebno se ocjenjuju pjesme, a posebno sastavi. Posebno se ocjenjuju literarni radovi iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije, a posebno literarni radovi iz drugih zemalja.

(Foto: Pixabay)

“Natječajem želimo s djecom otkriti što se sve krije u značenju jezika za čovjeka, a čega djeca najčešće nisu ni svjesna. Želimo promotriti njegovo 'magično' djelovanje na druge, njegovu ljepotu, jačinu i boju koja nas prati još od djetinstva i obilježi nas već mjestom rođenja. Dugo toga nismo svjesni sve dok nam u život ne uđe još jedan drugi jezik ili treći, bilo preseljenjem, dolaskom stranaca koji govore druge jezike ili učenjem novih jezika”, ističu organizatori.