Ninski šokol. (Foto: nin.hr/ scrennshot) Ninski šokol. (Foto: nin.hr/ scrennshot)

Ova poznata ninska manifestacija održava se danas od 19 sati. Posjetitelji će, uz kušanje šokola, moći razgledati i druge tradicionalne proizvode ninskoga kraja.

U zabavnom dijelu programa Ninske šokolijade nastupit će klape, kulturno-umjetnička društva te drugi tradicionalni izvođači. U 21 sat započet će dugo očekivani trenutak proglašenja najboljeg ovogodišnjeg natjecatelja šokolara.

Šokolijada u Ninu (Foto: nin.hr/screenshot)

Šokol je jedinstveni ninski suhomesnati specijalitet, a priredba posvećena njemu - Ninska šokolijada održava se od 2003. godine. Riječ je o jedinstvenome natjecanju koje u srpnju okuplja mnogo majstora u izradi šokola, ali i mnogo drugih mještana i gostiju koji uživaju u događanjima, mirisima i okusima. Priča počinje s početkom godine kada se meso za pripremu delicije dijeli prijavljenim natjecateljima, a završava u srpnju kad se odabiru najbolji šokolari.

Za pripremu šokola vrlo su važni kvalitetno svinjsko meso, ninska sol, začini te biljem "aromatizirana" ninska bura. Svinjska vratina najprije se stavlja na nekoliko dana u morsku sol, zatim se uranja u kuhano crno vino te se začini raznim mirodijama. Ostalo se prepušta djelovanju dima i bure, ali i recepturi čiju tajnost jamči to što se prenosi usmenom predajom, bez pisanih tragova. Stoga je pobjeda na Ninskoj šokolijadi stvar ugleda, a samo natjecanje za turiste je vrlo zanimljivo i - ukusno.