(Foto: Središnji državni ured za Hrvate izvan RH) (Foto: Središnji državni ured za Hrvate izvan RH)

U pratnji generalnog konzula Republike Hrvatske u Münchenu Petra Uzorinca državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Zvonko Milas posjetio je Hrvatsku katoličku župu u Münchenu . Župa  osnovana 1948. godine danas broji više od 50 tisuća vjernika. Državnog tajnika Milasa u Hrvatskoj katoličkoj župi ugostili su župnik fra Boris Čarić i fra Marinko Vukman.

Fra Čarić istaknuo je da od pristupa Republike Hrvatske Europskoj uniji župa bilježi stalan porast broja Hrvata, ali i da se svakodnevno u župu javljaju Hrvati kojima je potrebna pomoć da se vrate u Hrvatsku. Dodao je kako su se kroz cijelu povijest župe događale slične migracije. U sklopu posjeta Hrvatskoj katoličkoj župi, Milas je održao sastanak s predstavnicima hrvatskih udruga iz Bavarske u Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Münchenu. Iz Središnjeg državnog ureda sastanku su nazočili načelnik Sektora za provedbu i nadzor programa i projekata Hrvata izvan Hrvatske Dario Magdić te voditeljica Službe za pravni položaj, kulturu i obrazovanje hrvatskog iseljeništva Croatiana Orešković

(Foto: Središnji državni ured za Hrvate izvan RH)

U svom obraćanju predstavnicima Udruge hrvatskih studenata München, Hrvatske nastave, Nogometnog kluba Croatia München, Matice hrvatske, Međimurske udruge München, Akademskog kruga HKZ München, Hrvatske zajednice Herceg-Bosna, KUD-a Posavina, HDZ ogranka Nürnberg i Bavarska te Hrvatske kuće München, državni tajnik Milas naglasio je zadovoljstvo kontinuiranim višedesetljetnim angažmanom hrvatske zajednice u Münchenu na jačanju povezanosti između ne samo Hrvata u Bavarskoj, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini s Lijepom našom, već i njihovim doprinosom u stvaranju mostova između država.

Pred udrugama Hrvata u Münchenu, državni tajnik Milas predstavio je nove inicijative Središnjeg državnog ureda prema Hrvatima izvan Republike Hrvatske, stavljajući naglasak na potrebu da se obostrana komunikacija, kao nužan uvjet za uspješnost u radu, održava i njeguje. Govoreći o Hrvatima iz Bosne i Hercegovine Milas je naglasio važnost izlaska, u što većem broju, na predstojeće izbore u toj zemlji.

Svečani mimohod povodom Dana sjećanja žrtvu Grada Vukovara. (Foto: Udruga hrvatskih studenata München/Facebook)

Predstavnici hrvatskih udruga u Münchenu imali su prilike upoznati predstavnike Ureda sa svojim radom i djelovanjem. Udruga hrvatskih studenata München predstavila je svoju najvažniju manifestaciju, svečani mimohod koji se već tri godine održava središtem Münchena povodom Dana sjećanja na žrtvu Grada Vukovara. Upravo takvi inkluzivni projekti kojima se učvršćuje zajedništvo Hrvata u Bavarskoj i duhovno zajedništvo Hrvata diljem svijeta, važan su temelj za budućnost odnosa Hrvatske i njezinog iseljeništva, zaključeno je na susretu u Münchenu.