(Foto: screenshot/Dnevnik.ba) (Foto: screenshot/Dnevnik.ba)

Među izlošcima koje je Udruga predstavila su ratne fotografije koje prikazuju braniteljice-veteranke s njihovim suborcima i suborkinjama te zlatovezi na raznim predmetima i odjeći koje su same izradile.

Udruga okuplja braniteljice s područja Vukovarsko-srijemske županije koje su provele puno vrenema na bojišnici, a na ovaj način, kako navode, liječe svoje rane dobivene tijekom Domovinskog rata i obrane Vukovara.

Izložba otvorena u subotu 12. listopada započela je čitanjem svjedočanstva članice Udruge Silvane Kokot o Miri Vrdoljak iz Vukovara koja je za vrijeme Domovinskoga rata provela devet mjeseci zatočeništa u srpskim logorima.

Potom se prisutnima predstavila predsjednica Udruge Ljiljana Poje i zahvalila KIC-u Tomislavgrad za uspostavljenu suradnju.

- Mi smo žene koje smo ratovale 1991. godine, bile smo sve srcem i dušom za našu Hrvatsku što svjedoče naše fotografije. Dugo je vremena trebalo da shvatimo da smo ipak mi žene, majke, a onda smo se sjetile da su nas naše tete, bake i mame nečemu naučile - rekla je Poje.

Potom su se, kako navodi, našle i odlučile raditi nešto korisno, a to što je korisno u stvarnosti znači "kupovanje zdravlja".

- Ovdje smo da pokažemo da želimo još uvijek i da možemo stvarati, da možemo biti žene te svojim druženjem kupujemo mali dio naše izgubljene mladosti - istaknula je Poje.

Prigodnim riječima izložbu je otvorio pukovnik OS BiH Mijo Šteko.

Prvu izložbu zlatoveza veteranke su održale u hrvatskom Veleposlanstvu u Londonu, potom je uslijedio poziv Veleposlanstva u Beču, Kaštel Sućurcu, a nakon Tomislavgrada čekaju ih nove izložbe u Hrvatskoj i Europi.

(Dnevnik.ba)