KUD Šokadija iz Strizivojne u Europskom parlamentu Foto: KUD Šokadija iz Strizivojne/Facebook KUD Šokadija iz Strizivojne u Europskom parlamentu Foto: KUD Šokadija iz Strizivojne/Facebook

KUD-a Šokadija iz Strizivojne i KUD-a Seljačka sloga iz Šljivoševaca pred velikim brojem zastupnika u Europskom parlamentu te gostima u tradicionalnim nošnjama izveli su ples i pjesmu sa sabljama nazvan "Običaj kraljica ljelja" i pjesmu "Kad se slegnu vode na livade" te tradicionalne slavonske plesove uz pripadajuće napjeve. Dio je to dvodnevnog programa koje je u Bruxellesu organizirala eurozastupnica Marijana Petir

Foto: KUD Šokadija iz Strizivojne/Facebook

Nakon nastupa KUD-ova, novinarka i fotoreporterka Maja Muškić predstavila je svoju izložbu "Ljelja", koje se od 2009. godine nalaze na UNESCO-vom popisu zaštićene nematerijalne kulturne baštine čovječanstava. 

Slavonske kraljice Ljelje

Ophode Ljelja ili Slavonskih kraljica, najznačajnijeg simbola Gorjana nedaleko od Đakova, povijest kontinuirano prati od 1898. godine, iako se zna da su postojali i ranije, no o prijašnjima nema pisanih tragova. One na blagdan Duhova, u bogato urešenoj nošnji, pjesmom obilaze selo, ulaze u pojedina dvorišta te pjevaju prigodnu pjesmu namijenjenu domaćinu, zatim izvode obrednu igru, udaraju sabljama i plešu kolo uz pratnju gajdaša ili drugih svirača.    

Ljelje na blagdan Duhova (Foto: IEF)

Bogatstvo Državne ergele Đakovo, jedne od najstarijih u Europi, predstavio je njezin ravnatelj Mirko Damjanović kazavši kako je ona nadaleko poznata po svojim lipicancima, čiju tradiciju uzgoja njeguje punih 212 godina, a Ministarstvo kulture proglasilo ju je kulturnom baštinom RH.

U Europskom parlamentu svi su posjetitelji imali priliku uživati u slavonskim delicijama i specijalitetima koji su došli izravno od lokalnih proizvođača zahvaljujući Regionalnoj razvojnoj agenciji Slavonije i Baranje. Tako su predstavljeni kravlji polutvrdi kuhani sir  i suhomesnati proizvodi s lokalnih OPG-ova te misna vina Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Grand Place zadnja pozornica  

U Bruxelles su stigle i profesorice iz Isusovačke klasične gimnazije iz Osijeka, jedne od 25 hrvatskih Škola ambasadora Europskoga parlamenta, kao i pobjednica natječaja Gospodarskog lista iz poznavanja EU i Zajedničke poljoprivredne politike, mlada Doroteja Požarić

Dvodnevno predstavljanje slavonske baštine i gastronomije završilo je nastupom KUD-ova na glavnom gradskom trgu Grand Placeu.