Foto: screenshot/hrt.hr Foto: screenshot/hrt.hr

Eduard Tripković Katayama sin je hrvatskoga sportaša, novinara i publicista, dugogodišnjeg dopisnika HRT-a iz Pariza Luke Tripkovića i Japanke Sonoko. Eduard je bio prvi direktor predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Tokiju, a sad ima svoju tvrtku koja radi u turizmu i drugim područjima. Jedan od najvećih projekata u kojiima je sudjelovao, bio je EXPO koji se trebao održati ove godine, no odgođen je za iduću. Trenutačno radi s jednom slovenskom firmom i IT tvrtkama iz Zagreba.

- Još nema popuštanja mjera. 7. travnja je izvanredno stanje proglašeno u sedam prefektura, onih koje su bile najteže zahvaćene zarazom. Zatim je 16. travnja proglašeno u cijeloj zemlji i u početku je bilo predviđeno da će 6. svibnja biti ukinuto, no zbog povećanja broja zaraženih produženo je do 31. svibnja. Sljedeći tjedan bi Vlada trebala objaviti nove datume - kaže Tripković.

Kultura nošenja maski

- Japanci, ali i općenito Azijati vrlo često nose maske. Nose ih tradicionalno da ne bi sebe prehladili ili prenijeli prehladu drugima. To je nešto što već postoji u kulturi. I sada već svi imaju svoje maske, rijetko se može vidjeti nekoga bez nje - ističe.

Rizik od novog otkazivanja Olimpijskih igara

Govoreći o japanskom angažmanu o organizaciji Olimpijskih igara, Tripković pojašnjava kako su jako puno u to uložili pa sa strepnjom gledaju u iduću godinu kad bi se Igre trebale održati, no postoje najave da se možda i neće ako se ne pronađe cjepivo.

Turistički sektor stao

- Granice baš nisu otvorene. Sva putovanja su stala. Ima mnogo restorana i turističkih agencija koje su objavile stečaj. Sve je stalo što se turizma tiče. Predviđa se da će prvo početi putovanja unutar Japana. Vlada je objavila listu zemalja u koje se ne smije putovati. Ako Vlada ukine izvanredno stanje krajem mjeseca, optimistično bismo mogli vjerovati da bi inozemna putovanja mogla početi u rujnu. No to još nitko ne zna. Zasad ne možemo očekivati brz povratak japanskih turista.

Japan, zemlja potresa i tajfuna

- Podaci kažu da Japan potrese 500-tinjak potresa na dan, manjih ili većih, kako u kojoj regiji. Japan je poznat kao zemlja potresa, tsunamija i tajfuna. To je zemlja koja se njiše, ljulja. Mi smo više-manje naučeni na to ljuljanje. U početku, kad sam tek počeo živjeti ovdje, bilo je šokantno. Poslije to postane dio svakodnevice. Imamo aplikaciju pomoću koje je neki dan došla najava potresa od 3,4 stupnja. No, nije velik šok. Tek ako je potres od 5,6 stupnjeva, onda je malo ozbiljnije i ljudi počnu razmišljati hoće li se skriti i kako, hoće li izaći na ulice ili neće - rekao je Eduard Tripković Katayama u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska".