(Foto: Pogled preko granice- Hrvati u BiH/ screenshot) (Foto: Pogled preko granice- Hrvati u BiH/ screenshot)

Iako se kuće u Donjim Kolibama u općini Bosanski Brod polagano obnavljaju, rijetki se povratnici, zasad, mogu nabrojiti na prste. Najveća je zapreka nedostatak radnih mjesta i uvjeta za normalan život.

Svaki korak u tome kraju naprijed veseli. Jedan od povratnika u Donje Kolibe je i Pavo Dujak, predsjednik Saveza za povratak izbjeglih i raseljenih Bosanske Posavine. Pavo se nije samo vratio već i pokrenuo posao - sušionicu i pogon za preradu voća i povrća. Za sada pruža usluge drugim proizvođačima. Radi uslužno, no vrlo brzo, misli Pavo, počet će i otkupljivati.

Pavo Dujak. (Foto: Pogled preko granice- Hrvati u BiH/ screenshot)

- Temelj proizvodnje je svojevrsna usluga našim povratnicima da im od voća koje imaju proizvodimo sok, ajvar, pekmez i da vršimo pasterizaciju. Tijekom prošle godine u ovome pogonu prerađeno je oko 20 tona voća – ispričao je Pavo Dujak iz Donjih Koliba.

Pogon radi na principu socijalnog poduzetništva, dakle tek da pokrije svoje troškove. Za povratnike će raditi i dalje. Gospodin Dujak poziva i kakvu mladu obitelj da im se pridruži u komercijalnom djelovanju pogona. Odmah im nudi i kuću za stanovanje.

- U sezoni kada nema voća i povrća zaposlenici se mogu baviti komercijalnim poslovima i ugovaranjem poslova. Od toga se lijepo može živjeti u ovome kraju – dodao je Pavo Dujak.

Sušionica i pogon za preradu voća u Donjim Kolibama. (Foto: Pogled preko granice- Hrvati u BiH/ screenshot)

Jedan od korisnika pogona, Davorin Sanić, vratio se i počeo obnovu prije 10-ak godina. Danas u obližnjem selu Grk porizvodi aroniju. Prerađuje je u pogonu u Donjim Kolibama.

- Imamo plantažu aronije, voćnjak, imanje i obnovljenu kuću. Za dvije berbe aronije napravili smo sok u ovome suvremenom pogonu u sušionici za preradu voća i povrća. Od našega posla se može normalno živjeti – ističe Davorin Sanić.

Ivica Soldo u budućnosti se također planira baviti poljoprivredom na imanju svoga oca. Smatra kako se od poljoprivrede može pristojno živjeti.

- Zasad nemam namjeru prodavati imanje, i svojoj djeci sam rekao da ako mogu zadrže naše imanje što duže i da ostanu na ovim prostorima – kaže Ivica Soldo.

(Foto: Pogled preko granice- Hrvati u BiH/ screenshot)

Velik je broj fondova za obnovu i razvoj na raspolaganju. No slabo se koriste, unatoč nastojanjima političkoga vodstva Hrvata u etnitetu Republike Srpske.

- Udruge ne pišu projekte. Ova zajednica radi, piše i aplicira projekte. Vidite što je produkt svega toga. Ovdje, do jučer, svega ovoga nije bilo – zaključuje potpredsjednik Republike Srpske iz redova hrvatskoga naroda, Josip Jerković.

Potpredsjednik Republike Srpske iz redova hrvatskoga naroda, Josip Jerković. (Foto: Pogled preko granice- Hrvati u BiH/ screenshot)

Svi naši sugovornici slažu se u jednom. Prije dosta godina bila je to i poruka banjalučkog biskupa Franje Komarice. Svoju djedovinu ne rasprodaje se. Jednom će se netko vratiti na prostore gdje su Hrvati oduvijek živjeli.