Foto: Glas Hrvatske Foto: Glas Hrvatske

Predstavljanje je održano u nazočnosti predsjednika Ogranka Skoplje Zajednice Hrvata u Republici Sjevernoj Makedoniji Nenada Nemeta i potpredsjednika ZHRM-a Stanka Nevistića te predstavnika članova ZHRM i kulturne javnosti Sjeverne Makedonije uz aktualne zaštitne mjere. 

Povodom gostovanja dr.sc Željke Lovrenčić, moderatorica večeri makedonsko-hrvatska pjesnikinja mr. sc. Ljerka Toth Naumova   predstavila je životopis i dio brojnih radova Željke Lovrenčić, istaknute hrvatske književnice, prevoditeljice i kroatistice. 

U drugome dijelu večeri dr.sc Želja Lovrenčić sudjelovala je u promociji  knjige "Nevidljiva vrata" Ljerke Toth Naumove. Za tu je knjigu pjesama Toth Naumova dobila nagradu namijenjenu najboljem ostvarenju u oblasti književnosti iseljeništva u Sjevernoj Makedoniji za 2019 godinu.

Ljerka Toth Naumova objavila je dvadesetak knjiga i jedna je od najaktivnijih članica Zajednice Hrvata u Republici Sjevernoj Makedoniji. Članica je Društva pisaca u Sjevernoj Makedoniji i Društva književnika u Republici Hrvatskoj.

Kulturnoj javnosti Sjeverne Makedonije u više kulturnih centara diljem zemlje bit će predstavljena dio opusa Željke Lovrenčić kao istaknute hrvatske književnice, esejistice i prevoditeljice te proučavateljice književnosti hrvatskoga iseljeništva.

Foto: Glas Hrvatske

Dr.sc Željka Lovrenčić rođena je 1960 u Koprivnici. Diplomirala je, magistrirala i doktorirala komparativnu  književnost i španjolski jezik i književnost na zagrebačkome Filozofskom fakultetu. Doktorirala je na temu hispanistička Croatica. Dugi niz godina provela je u Meksiku, kao stipendistica tamošnje vlade. Niz godina provodi i na Kubi i Čileu, gdje je aktivno sudjelovala u brojnim predavanjima,te više godina i kao djelatnica u diplomatskoj službi u Santiago de Chileu. U Punta Arenasu predavala je hrvatski jezik i kulturu. Uredila je, napisala i prevela 60 knjiga, zbirki pjesama i antologija, među kojima je zastupljeno i četrdesetak suvremenih kubanskih pripovjedača. Kao hispanistica radila je brojne prijevode  sa hrvatskog na španjolski, kao i sa španjolskog na hrvatski jezik u cilju promidžbe hrvatskih književnika iseljeništvu i istodobno promicanju književnosti iseljenika hrvatskih korijena. Bila je dopredsjednica Društva hrvatskih književnika. Djelatnica je Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Voditeljica je Inozemne Croatice. Članica je Međunarodne Organizacije Udruga književnika i umjetnika/International United Artist Organization. 

Povodom gostovanja u Sjevernoj Makedoniji Željka Lovrenčić darovala je knjige knjižnici ZHRM-a, a sudjelovat će u promidžbi najnovije zbirke pjesama Ljerke Toth Naumove i u Bitoli i Strugi. Projekt je podržao Državni Ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a ostvaren je u organizaciji Zajednice Hrvata u Republici Makedoniji ogranak Skoplje.