Filip Kaušić (Foto: snimka zaslona/kolaž/hrvatskenovine.at) Filip Kaušić (Foto: snimka zaslona/kolaž/hrvatskenovine.at)

Zbornik predstavlja i pokojnog hrvatskog akademskog kipara Želimira Janeša, koji je među ostalim, reljefski oblikovao portret Filipa Kaušića, prvoga rektora sveučilišta u Zagrebu, rođenog u Celindofu. Janešovo umjetničko djelo krasi spomen ploču koju je Austrijsko-hrvatsko društvo podignulo 1994. godine u Celindofu.

Institut i knjižnicu Filipa Kaušića u Celindofu osnovali su hrvatski aktivisti Štefan Kokošić i Herbert Gassner 2013. godine, u staroj celindofskoj školi. Filip Kaušić je rođen 1618. godine u Celindofu, a umro 1673. u Požonu. Završio je studij teologije, a u Isusovce se zaredio 1648. godine. Car Leopold I. 1669. godine priznaje Zagreb kao sveučilišni grad i Kaušića imenuje za prvoga rektora.

Od 2015. godine knjižnica Kausich dio je Austrijskog knjižničarskog udruženja (BVÖ), a također je članica Gradišćanskog udruženja knjižnica od 2016. godine. Most je između hrvatske etničke skupine u Gradišću i obrazovnih i kulturnih institucija u Republici Hrvatskoj - najmlađoj državi članici Europske unije, a posebno je aktivna u mrežnim projektima i na polju zaštite etničkih skupina i promicanju višejezičnosti u Gradišću.