Vizura mosta SVilaj ( Foto:screenshot facebook) Vizura mosta SVilaj ( Foto:screenshot facebook)

Most Svilaj preko rijeke Save sastavni je dio međunarodnog pan-europskog cestovnog koridora 5C- Budimpešta-Beli Manastir-Osijek-Sarajevo-Ploče.  Koridor 5C dio je europske mreže autocesta s oznakom E-73 koja sjever Europe povezuje s Jadranom i predstavlja okosnicu cestovne prometne infrastrukture u istočnom dijelu Hrvatske. Most preko rijeke Save ujedno je i kontaktna točka auto-cestovne mreže Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine. 

Kada bude gotov imat će tri traka u svakom smjeru i nastavlja se na dionicu Svilaj – Odžak dužine 10,7 km koja je strateški važna ne samo za poboljšanje cestovne infrastrukture nego i za regionalnu suradnju i bolju komunikaciju s EU-om. Najsjevernija točka koridora znatno će rasteretiti promet u Odžaku. Svi radovi na dionici autoceste Svilaj – Odžak su završeni, ali dionica će pravu vrijednost dobiti tek izgradnjom graničnog prijelaza i mosta Svilaj.

Završetak radova očekuje se krajem ove godine, a kada se realiziraju nabrojani infrastrukturni projekt. Na dionici od značajnih objekata nalaze se četiri natputnjaka, tri potputnjaka, tri prolaza za divljač, dvije petlje, odmorište, čeono naplatno mjesto i dva mosta. Izgradnja dionice Svilaj – Odžak.

Zajednička izgradnja mosta realizirana je  temeljem Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o izgradnji međudržavnog mosta preko rijeke Save kod Svilaja i priključnih graničnih dionica autoceste na koridoru 5C. Sukladno Sporazumu svaka država financira 50% ugovorene vrijednosti radova.

Financiranje hrvatskog dijela mosta osigurano je putem CEF fonda (57,97%) te kredita EIB-a.
Vrijednost ugovorenih radova za izgradnju mosta iznosi 22.308.022,34 EUR bez PDV-a.

Izvođač radova izgradnje  mosta je Poslovna udruga koju čine  Viadukt d.d. Zagreb i Hering d.d. Široki Brijeg.