(Foto: Hrvatska matica iseljenika/ screenshot) (Foto: Hrvatska matica iseljenika/ screenshot)

Tradicionalno okupljanje filmaša, ljubitelja filmske umjetnosti  i onih koji će to tek postati na ovom prestižnom festivalu potaknulo je organizatore na prenošenje znanja mladima kako bi se na radionici upoznali s cijelim procesom nastajanja filma : od ideje, pripreme scena, snimanja i montaže, produkcije i distribucije.

Petodnevnu radionicu vodio je akademski redatelj Ivan Mokrović, a završni film sudionika prikazan je na kraju Festivala.

- Na tragu tradicionalnog okupljanja filmaša i ljubitelja filmske umjetnosti na filmskom festivalu u Orašju i njegovom bogatom programu, osmislili smo filmsku radionicu u kojoj sudjeluju Hrvati iz domovine, BiH i iseljeništva, te predstavnici hrvatskih manjina - poručila je uoči Festivala Nives Antoljak, koordinatorica projekta ispred HMI Zagreb. 

Iz Hrvatske matice iseljenika zahvalili su ravnateljici Centra Mandici Živković i suradnicima te svim sudionicima radionice na odličnoj energiji i predivnoj priči ispričanoj kroz radionicu Stvaramo film u Orašju.