Foto: screenshot Globalna Hrvatska Foto: screenshot Globalna Hrvatska

Irska je već više od pet godina najbrže rastuće gospodarstvo Europske unije, s drugima nezamislivom stopom od 7 i pol posto. Svi govore engleski, radna snaga i poslovanje je jeftinije nego u Londonu, a kad je vlada nakon krize snizila porez na dobit na 12 posto, sve su američke informatičke multinacionalne tvrtke u Irskoj otvorile svoja europska središta.  

U jednom od njih radi Petra Augustinović, koja je u pet godina promijenila 3 posla, stalno napredujući. Prvi posao dobila je još u Hrvatskoj, gdje je jedna irska firma tražila radnike.  

Petra Augustinović (Foto: screenshot Globalna Hrvatska)

- IT je posebna priča, ali općenito se rad cijeni. Mi u IT- smo slobodni mijenjati gdje i što želimo u svijetu... moja je promjena posla išla lako, tržište je takvo da se recruiteri javljaju 4 puta godišnje... i ja sam tako promijenila 3 posla - govori Petra.

Mnogi su Hrvati došli preko "Irish recruitera", agencije koju je uoči ulaska Hrvatske u EU otvorio Ivan Stojanović, koji je u Irsku došao krajem devedesetih zaposlivši se u Microsoftu. Njegova firma prima 10-ak prijava iz Hrvatske dnevno.  

Ivan Stojanović (Foto: screenshot Globalna Hrvatska)

- Znali smo da Irska neće imati ograničenja zapošljavanja iz Hrvatske, organizirali smo sustav i regrutiranje u Hrvatskoj, vodili smo i Irce na vikend sajmove u Hrvatsku, svakog smo vikenda u Irsku doveli destak ljudi - objašnjava. 

Petra kaže da nije došla zbog posla, jer je imala dobar posao u Hrvatskoj. Htjela je probati nešto novo, iskusiti drugačiju kvalitetu života, putovati.  

- Meni je odlično. Bila sam na putu ovdje dvije godine prije preseljenja, dopala mi se kultura, atmosfera, pubovi, njihova živa glazba i druženje svih od 7-77 -

Iz Irske će jedino ako ne pronađu jeftiniji smještaj što za nju i mnoge radnike iz inozemstva postaje problematično iskustvo jer cijene nekretnina lete u nebo.

Ipak, mnogi Hrvati uspijevaju uštedjeti jer su plaće više nego u Hrvatskoj.  

Hana Škrtić Marković i partner svoja su znanja i poslovna iskustva iz Hrvatske prenijeli u Irsku. U Hrvatskoj su radili u Escape roomu, ovdje su otvorili svoj i ubrzo postali najjači u Dublinu. Dinamična Hana uz to i studira. Njihova je poduzetnička priča uspješna, ali poduzetnička iskustva u Irskoj - nisu. 

Irsko iskustvo: Hana Škrtić Marković (novinar Branimir Farkaš)

Irsko iskustvo: Hana Škrtić Marković (novinar Branimir Farkaš)

6:50

- Kad smo otvarali Escape room, susjedi su mi doslovno rekli da se vratim u svoje selo.. a na fakultetu Irci se uvijek drže zasebno, ne druže se s nama strancima – govori Hana.