(Foto: Didakovi dani/ Službena Facebook stranica) (Foto: Didakovi dani/ Službena Facebook stranica)

Manifestaciju posvećenu životu, liku i djelu istaknutoga hercegovačkog franjevca, fra Didaka Buntića, u nedjelju je svečano otvorio državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, Zvonko Milas.

Program obilježavanja započeo je svetom misom koju je predvodio zamjenik provincijala Hercegovačke franjevačke provincije fra Iko Skoko, a u 12 sati održano je prigodno svečano otvorenje. 

Državni tajnik Milas otvarajući višednevnu manifestaciju rekao je kako je fra Didak najveći sin Hercegovine. 

- Sve ovo što je on činio, sve što je radio, bilo je samo radi svojih ljudi, svog naroda. Sedamnaest tisuća djece različite vjere, nacionalnosti, spašeno je zahvaljujući fra Didaku - dodao je Milas i zaključio kako je fra Didakova najvažnija misija bila povezivanje Hrvata.

- U vrijeme kad je Slavonija bila jako daleko od Hercegovine, on je sve to nadvladao i uradio ono što moramo raditi svi - povezao je Hrvate iz RH i Hrvate iz BiH. Ja sam rođen u Vukovaru, Slavonac sam, a moji roditelji su s ovih prostora. I upravo je temeljna zadaća našega Ureda - povezivati Hrvate diljem svijeta, bez obzira gdje žive te ih osvijestiti da su oni dio jednog jedinstvenog nacionalnog hrvatskog bića - istaknuo je Zvonko Milas. 

Program je otvorio državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, Zvonko Milas. ((Foto: Didakovi dani/ Službena Facebook stranica)

Bogat program ovogodišnjih Didakovih dana nastavlja se u srijedu kada će se održati kazališna predstava ''Didak – pastir Hercegovine'' autora fra Šimuna Šite Ćorića pod režijom Ivana Lea Leme u izvedbi glumaca Hrvatskog narodnog kazališta Mostar. 

Tijekom idućega tjedna održat će se koncert Glazbene škole Brotnjo povodom 10. godišnjice osnivanja škole, a u subotu će na zajedničkom ''Koncertu odabranih'' nastupiti učenici osnovnih i srednjih glazbenih škola iz Bosne i Hercegovine i Zagreba. 

(Foto: Didakovi dani/ Službena Facebook stranica)

U sklopu manifestacije bit će predstavljeni i radovi Umjetničke kolonije ''Didak'', a u utorak, 22. 10. u staroj crkvi u Gradnićima, održat će se večer poetsko-glazbenih i literarnih izvedbi učenika osnovnih i srednjih škola iz Brotnje.

Ovogodišnji Didakovi dani završavaju 27. listopada programom ''Jesenska tamburaška rapsodija u Hercegovini'' na kojemu će nastupiti 100 tamburaša pod ravnanjem maestra Alena Bjelinskog. Završni koncert održat će se u Hrvatskom domu herceg Stjepana Kosače u Mostaru.