Priprema lutkarske predstave "Žabica djevojka" (Foto: A. Markulin/HDL) Priprema lutkarske predstave "Žabica djevojka" (Foto: A. Markulin/HDL)

Bajka je jedan od najstarijih oblika usmenoga narodnog stvaralaštva koji i poslije nekoliko tisuća godina još potiče razvoj dječje mašte, ispunjava djetetovu potrebu za čarolijom, oblikuje djetetovu osobnost, obraća se njegovom nesvjesnom koristeći se slikama i simbolima. - Imajući sve to na umu u ovoj radionici odlučile smo djecu upoznati s hrvatskom narodnom bajkom "Žabica djevojka“, koju smo prikazali malom kazališnom predstavom, lutkama koje smo sami izradili - rekla je Mirela Marković-Zirdum, diplomirani anglist i nastavnica engleskoga kao stranog jezika u Europskoj školi.

Foto: A. Markulin/HDL

- Pri izradi lutaka s učenicima smo obradile karakterizaciju likova. Razgovor o likovima pomaže im shvatiti glavnu misao teksta, ali ih i potiče na slobodnije izražavanje vlastitog dojma. Jezičnim i govornim vježbama učenici uz lutku poboljšavaju usmeno izražavanje, vježbaju intonaciju i kontroliraju tijek vlastitih misli. Neprestance se moraju koristiti svojim kreativnim i imaginacijskim potencijalom te tako razvijaju svoju maštu - dodala je Matija Manenica-Ilić, magistra hrvatskoga jezika i književnosti te pedagogije koja od rujna 2016.  radi kao nastavnica hrvatskoga jezika u Europskoj školi u Luksemburgu.

"Živjeli su tako jedan muž i žena bez djece, i već su bili gotovo ostarjeli. Stalno su se molili i nadali da će ipak dobiti dijete, no ništa nije pomagalo. Naposljetku žena reče: – Kad bih bar rodila dijete, makar bila i žabica!" Tim su riječima oduševljena djeca počela svoju predstavu u kulturnom centru Norbert Sassel u Bettangeu i zaradila golem pljesak nazočnih roditelja.

Foto: A. Markulin/HDL

Ciljevi radionice potpuno su ostvareni: predstavljanje hrvatske narodne bajke, temeljita dramaturška priprema, izrada lutaka i izvedba predstave. Na vrlo domišljat način tako je potaknuto zanimanje djece za učenjem hrvatskoga jezika u inozemstvu.

Projekt radionica cjeloživotnog učenja Hrvatskog društva Luksemburg nastavlja se do travnja, uz potporu Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i mjerodavnih luksemburških institucija.

(Goran Filipović)