Adrijan Vuksanović (foto: Glas Hrvatske/HRT) Adrijan Vuksanović (foto: Glas Hrvatske/HRT)

- To moje pitanje dobiva smisao ako uzmemo u obzir sve ono što se događalo prethodnih dana. Ne mislim tu samo na izgrede koji su bili upućeni prema manjinskim narodima u Crnoj Gori nego i na jučerašnju situaciju koju smo imali u Kotoru kada je HGI osvojio zasluženi mandat u lokalnoj vlasti i kada je došlo do negodovanje buduće vlasti na državnom nivou - rekao je Vuksanović za Antenu M.

S druge strane, tu su, ističe, i neistiniti navodi lideri koalicije "Crno na bijelo" Dritana Abazovića koji je rekao da Vuksanović nije predstavnik hrvatske manjine, nego poslanik Mila Đukanovića.

- To naravno nije istina. Mi smo u koaliciji s Đukanavićem i našim ostalim partnerima sačuvali i izgradili naš subjektivitet, pa i kroz ona pitanja oko kojih nismo bili suglasni, a to smo jasno izražavali na skupštinskim zasijedanjima. Tako da ja nesam bio poslanik Mila Đukanovića, nego poslanik HGI-ja i kao takav predstavnik hrvatske zajednice u Crnoj Gori! Također, ističem da sam još manje poslanik medijskoga labaratorija iz kojega je izašao Dritan Abazović, a koji je cijelo vrijeme sotonizirao HGI, i koji nije htio ni objaviti naš demanti, iako su to bili dužni - rekao je Vuksanović.

Vuksanović kaže da je zaključak sljedeći: - S jedne strane vidimo da su im usta puna manjina i manjinskih prava, ali kad dođemo do konkretizacije te materije, onda vidimo da stvari ne stoje baš tako, ali vrijeme je pred nama i svi sudionici izbornoga procesa pokazat će se.

Vuksanović je komentirao i sporazum koji su potpisali čelnici koalicija "Za budućnost Crne Gore", "Mir je naša nacija" i "Crno na bijelo", a kojim je, između ostalog, predviđeno da će poštovati Ustav - što znači da neće pokretati postupke za promjenu zastave, grba, himne, neće povlačiti priznanje Kosova, depolitizirat će ključne institucije...

Jučerašnji sporazum je, kako je rekao Vuksanović, dobar samo za vanjsku uporabu - za međunarodnu javnost.

- Ali za unutarnju uporabu trebat će baš dosta napora da prevlada sve ono što ih dijeli. Evo, sad se čuju i pošalice u redovima dojučerašnje vlasti koji kažu da smo znali da se za ovo zalaže DF i ostali politički subjekti onda bismo glasali za njih. Mislim da ne postoji komplementarnost između tog vanjskog i unutarnjeg, ali to je sad već na njima da prevladaju - smatra Vuksanović.

Teško je, kaže, predvijeti i kada bi mogla biti formirana nova Vlada.

- Nije dobro za cjelokupno crnogorsko društvo ako budućoj vlasti bude jedini integrativni faktor mržnja prema Demokratskoj partiji socijalista - zaključuje čelnik Hrvatske građanske inicijative.

(Rdio Dux/Antena M)