Foto: plakat Foto: plakat

Udruga "13 rujan" iz Jajca, u suradnji sa Župom sv. Ivana Krstitelja iz Podmilačja, Župom Svete Marije Anđeoske iz Sesvetske Sopnice, Udrugom "Vitezovi kraljevskog grada Jajca", Udrugom "Prijatelji kraljevskog grada Jajca", Domom kulture Jajce, ustanovom "Sport i rekreacija" iz Jajca te Agencijom za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca organizira drugu po redu manifestaciju "Kulturno-vjerska baština Hrvata Bosne i Hercegovine", pod geslom "Vratimo nadu zavičaju".

Program

Program počinje u subotu, 16. studenoga koncertom renesansne glazbe u izvedbi Ansambla Marco Polo iz Zagreba. Jutarnji, kulturno-vjerski dio programa posvećen je obilježavanju 558. obljetnice krudidbe posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića. Kruna susreta bit će smotra tradicijske kulture koja će se održati u 13 sati u Domu kulture Jajce. Promocijom knjige "Kamenom satkana prošlost: Srednjovjekovni bosanski gradovi" autora Leonarda Valente u velikoj sali općine Jajce završit će tradicijski dani u Jajcu. 

Foto: hrvatiizvanrh.gov.hr

Prvi put u Hrvatskoj

Prva manifestacija pod ovim geslom održana je prošle godine u Sesvetskoj Sopnici u Zagrebu uz bogati kulturno-umjetnički program zavičajnih klubova Hrvata iz Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj, te kulturno-umjetničkih društava iz Bosne i Hercegovine. Ove godine domaćin-organizator je kraljevski grad Jajce što će imati i posebnu simboliku jer se organizira na 558. obljetnicu krunidbe posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića.

Susret mnogobrojnih zavičajnih društava, klubova, udruga iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine održava se uz pokroviteljsvo Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH i Hrvatske matice iseljenika, ključnih institucija u Hrvatskoj koje općenito skrbe o Hrvatima izvan RH i promiču njihove interese i projekte.