(Foto: Snježana Herek) (Foto: Snježana Herek)

Učenici iz Subotice u posjetu hrvatskom veleposlanstvu u Beču imali su priliku saznati više o životu Hrvata u Austriji, gradišćanskim Hrvatima i važnosti dobre vanjskopolitičke suradnje između Republike Hrvatske i Austrije.

- Veseli me pojačana komunikacija, suradnja i podrška vojvođanskim Hrvatima od strane hrvatske Vlade i Državnoga ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske te podrška i suradnja s regionalnim i lokalnim vlastima u Hrvatskoj – rekla je veleposlanica dr. Cvjetković mladim gostima i nastavnicima iz Subotice.

Veleposlanica dr. Vesna Cvjetković s voditeljima učeničke ekskurzije u organizaciji HNV-a (Foto: Snježana Herek)

Veleposlanica je učenike i profesore upoznala i s povijesnim zdanjem u kojemu se nalazi Veleposlanstvo RH, napomenuvši kako je u njoj neko vrijeme živio i stvarao Otto Wagner, najvažniji austrijski arhitekt koji je živio na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, a čiju su 100. obljetnicu smrti lani obilježili i Hrvati izložbom ''Otto Wagner i hrvatska arhitektura''.

U Austriji živi između 100 i 120 tisuća Hrvata, od kojih je najveći dio doselio iz Bosne i Hercegovine odnosno Posavine, dodala je veleposlanica Cvjetković: - Suradnja s njima i svim ostalim Hrvatima i njihovim udrugama u Austriji, uključujući gradišćanske Hrvate, jako je dobra.

U ime učenika i gostiju na prijmu je zahvalila predsjednica Odbora za obrazovanje Hrvatskoga nacionalnog vijeća iz Subotice i članica Izvršnoga odbora Margareta Uršal

- Ovaj nam posjet hrvatskom Veleposlanstvu u Beču mnogo znači jer ne samo da se osjećamo dobro prihvaćenima u važnom predstavništvu naše matične zemlje u Austriji nego smo se imali priliku susresti s Hrvatima u Beču te mađarskom Koljnofu - rekla je Uršal. Napomenula je da Hrvatsko nacionalno vijeće u Subotici skrbi za četiri područja: obrazovanje, kulturu, informiranje i za službenu upotrebu jezika i pisma. 

(Foto: Snježana Herek)

Napomenula je kako je Hrvatsko nacionalno vijeće najviše zastupničko tijelo Hrvata u Srbiji, izabrano radi ostvarivanja prava hrvatske zajednice na manjinsku samoupravu. Istaknula je kako se situacija polako pregovorima mijenja nabolje zahvaljujući naporima predsjednice HMV-a Jasne Vojnić i njezina tima te Tomislava Žigmanova, predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i zastupnika u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Zahvalila je na suradnji i pomoći Središnjem Državnom uredu RH za Hrvate izvan Hrvatske, ali i petorici hrvatskih župana i zamjenicima župana koji su prilikom svojega nedavnog posjeta hrvatskoj manjini u Republici Srbiji obećali potporu važnu za opstanak Hrvata i očuvanje njihova identiteta u toj zemlji, utvrdivši kako je ona sve sustavnija. Riječ je o financijskoj i kadrovskoj potpori, udžbenicima te sredstvima za prijevoz učenika koji pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku.

Veleposlanica dr. Vesna Cvjetković i predsjednica Odbora za obrazovanje HNV-a Margareta Uršal (Foto: Snježana Herek)

- Obrazovanjem na hrvatskom jeziku obuhvaćeno je oko tisuću djece i mladih raznih uzrasta - istaknula je Uršal i dodala kako učenici HNV-a iz Beča odlaze u posjet Hrvatskom školskom centru u Budimpeštu.