Foto: NIU Subotica/Facebook Foto: NIU Subotica/Facebook

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda Vlade RH Zvonko Milas potpisao je u četvrtak s predsjednicom Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) Jasnom Vojnić Ugovor o financijskoj potpori za izgradnju Hrvatske kuće u Subotici kao i kadrovsko osnaživanje hrvatske zajednice u Republici Srbiji.

Za projekt "Kadrovsko osnaživanje hrvatske zajednice u Republici Srbiji" izdvojeno je još 200.000 kuna.

Ministar vanjskih i europskih poslova RH Gordan Grlić Radman, koji je nazočio potpisivanju ugovora, rekao je da je "kroz podršku ovome ali i drugim projektima vidljivo da Hrvatska stoji uz sunarodnjake", kao da je to poruka i Srbiji za nastavak dijaloga o svim otvorenim pitanjima.

- Nama je zapravo stalo da hrvatska zajednica uživa sva ona prava koja ostvaruje srpska u Hrvatskoj, temeljem sporazuma o međusobnoj zaštiti nacionalnih manjina potpisanog 2004 - izjavio je ministar.

Foto: NIU Subotica/Facebook

On je u otvorena pitanja njihova statusa, ali i odnosa sa Srbijom naveo zastupljenost u državnim i predstavničkim tijelima koje ta država prema hrvatskoj manjini još nije ispunila, kao i problem nestalih.

- Naša zajednička prošlost je bila traumatična i tragična, i ne smije se ponoviti. Moramo graditi bolju budućnost za našu mladež, jer mir i stabilnost nemaju alternativu. Zato mislim da je opredjeljenje Srbije za EU pravi put, i mi ćemo joj dati potporu - rekao je među ostalim Gordan Grlić Radman.

Državni tajnik Zvonko Milas je poslije potpisivanje ugovora rekao da time Vlada Hrvatske demonstrira da joj je stalo da Hrvati u Srbiji očuvaju identitet i sve njegove elemente, prije svega jezik i kulturu.

Predsjednica HNV je navela da je ovo veliki dan za HNV i hrvatsku zajednicu jer su osigurana sredstva za izgradnju objekta koji će biti sjedište njihove tri najvažnije institucije.

- Novac za kadrovsko snaženje, koji je također donirala Hrvatska,  pomoći nam otvaranje još dva područna ureda HNV-a, u Petrovaradinu i Beogradu, gdje odnedavno imamo nove prostore - istaknula je među ostalim Jasna Vojnić.

HNV je predstavničko tijelo hrvatske manjine u Srbiji koje ima ingerencije u području obrazovanja, kulture, informiranja i službene uporabe hrvatskog jezika.

Izvor: HINA