Kardinal Vinko Puljić (Foto: Davor Visnjic/PIXSELL) Kardinal Vinko Puljić (Foto: Davor Visnjic/PIXSELL)

Tračak vedrine, kako je kazao kardinal Vinko Puljić na otvaranju zasjedanja Biskupske konferencije BiH u Banja Luci, pojavio se tek zahvaljujući činjenici da je proteklih dana "sport napokon skinuo s dnevnog reda sumorne političke teme pa je nastala jedna pozitivna klima zahvaljujući uspjesima reprezentacije Hrvatske na svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji".

- Razumljivo je da i mi u Bosni i Hercegovini pratimo ta zbivanja i da nas ispunjaju radošću i ponosom jer su tamo također ljudi i vjernici s ovih prostora, počevši od izbornika do pojedinih vrlih igrača. Raduje me kada to doprinosi zajedništvu unutar hrvatskog naroda, ali i zajedništvu s drugim narodima i s drugim ljudima s kojima dijelimo ove prostore. Ne kaže narod uzalud da je podijeljena radost dvostruka radost - poručio je kardinal Puljić pred okupljenim biskupima.

Banjalučki biskup Franjo Komarica pak ponovno upozorava na kroničan problem s kojim se suočava njegova biskupija.

- Katolicima ovog dijela naše zemlje a i šire skrojena je slična sudbina potpunog iskorjenjivanja pristankom nekih današnjih međunarodnih centara moći. To se iskorjenjivanje uslijed nemogućnosti održivog povratka, u poratnom vremenu, nažalost ozakonilo, što brojni naši vjernici doživljavaju osobito bolno - kazao je biskup Komarica, a citirala Katolička tiskovna agencija BK BiH.

Biskup Franjo Komarica (Foto: Matija Topolovec/PIXSELL)

Od prijeratnih 220 tisuća danas 8 tisuća vjernika

Upozorio je pritom na naznake kako bi se uskoro moglo dogoditi da u tijelima vlasti u BiH bude donesena odluka o tome da je zaključena provedba Aneksa VII Daytonskog mirovnog sporazuma koji je svim izbjeglicama i prognanicima jamčio pravo slobodnog povratka u prijeratne domove. To bi u praksi značilo kako se prestaju provoditi posebne mjere s ciljem poticanja povratka izbjeglih i prognanih i kako je zapravo priznata nova etnička struktura BiH koja je ishod protekloga rata, kaže Komarica.

Takvo što bi bilo pogubno za polovicu države iz koje su protjerani gotovo svi katolici, naglašava Komarica, jer ih je s područja Banjolučke biskupije od prijeratnih 220 tisuća sada tamo svega osam tisuća. S tom teškom nepravdom nikako se ne bi smjelo pomiriti, zaključuje.