Foto: snimka zaslona/hrt.hr Foto: snimka zaslona/hrt.hr

Više od stotinu godina, zbog nalaza dijelova zanimljive kamene plastike u ostacima nekadašnjih crkava u Zavali, traje živo zanimanje znanstvene javnosti za taj jedinstveni lokalitet. Odgovore na sva ranija lutanja, nagađanja i prijepore napokon donose upravo završena sustavna arheološka istraživanja koja su organizirali općina Ravno i federalno ministarstvo kulture BiH.

Arheološki lokalitet u Zavali, u općini Ravno, na samom rubu Popova polja, s pravom se naziva Crkvine. Uz gotičku crkvu sv. Petra, ovdje su pronađeni ostaci još triju crkava, od kojih je najstarija iz predromaničkog razdoblja.

- S arheološkog stajališta zanimljivija se pokazala manja crkva, tzv. crkva sv. Petke, gdje su tijekom istraživanja utvrđeni ostaci triju crkvi. Najstarija je troapsidalna crkva iz vremena predromanike. Iz određenog razloga, to na žalost ne možemo znati zbog čega, ali znamo da je gorjela jer je nađen debeli sloj pepela, crkva je srušena i na njezinu mjestu gradi se mala crkva s polukružnom apsidom. Zanimljivost dolazi u srednjem vijeku jer se na prostoru te crkve ukomponirala nekropola stećaka, gdje su neki od tih stećaka poslužili za izgradnju te treće i najmlađe crkve. S obzirom da su stećci ukomponirani u tu crkvu, a sugeriraju da se radi o stećcima s kraja 15. stoljeća, možemo samo zaključit da je ta najmlađa crkva iz perioda 16., eventualno početka 17 stoljeća - govori voditeljica arheoloških radova Snježana Vasilj

A baš u toj crkvi, jedinoj takvoj u BiH, u Hrvatskoj postoje samo dvije slične građevine, profesorica Vasilj otkrila je kamenu ploču, dio oltarne pregrade, sa zanimljivim kršćanskim motivom - ptice s aureolom i reljefom u frizu.

- U troapsidalnoj crkvi pronađen je oltarni plutej, oltarna ploča iz oltarne pregrade s jednim prekrasnim ikonografskim reljefom... Za razliku od ove tri crkve koje smo spominjali i koje su bile predmet istraživanja završile svoj vijek u ranom srednjem vijeku, crkva sv. Petra je egzistirala i ona se prvi put u izvorima spominje 1525 kada opat Siksto služi misu za blagdan sv. Petra. Osim toga, u crkvenim knjigama općine Ravno evidentirano je da se sve do početka dvadesetog stoljeća vode knjige o umrlima koji su se sahranjivali u crkvi sv Petra - objašnjava Vasilj.

Foto: snimka zaslona/hrt.hr

U obje crkve te prostoru oko njih, istražene su i mnogobrojne grobnice.

- Ukupno na ovom prostoru istražena su 42 ukupna mjesta, 42 groba, gdje je bilo nekih kosturnica sa 8, 9, 7 sahranjenih osoba. Zanimljivo je za crkvu sv. Petra da su ti grobovi bili u dva nivoa - otkriva Vasilj. 

- Radovi su malo kasnili, ali ove godine su intenzivirani, i dobrim dijelom su završeni. Sada će ići konzervacija. Vjerujem da ćemo već početkom iduće godine planirati jedan znanstveni skup sa svim ljudima koji su bili uključeni u istraživanje ovoga lokaliteta kao i sve druge dostupne izvore pokušali objedinit i izać s jednim konačnim sudom. Mislim da će to bit vrijedno i za prostor općine Ravno, kao i za BiH, a mi ovaj prostor u budućnosti želimo valorizirat na način da ga stavimo u turističku ponudu, jasno nakon svih onih aktivnosti koje treba provesti u cilju adekvatne zaštite lokaliteta - kaže načelnik općine Ravno Andrija Šimunović.

Nakon detaljne analize sakralnih objekata i nekropole stećaka, planira se konzervacija triju manjih crkvi, dok bi se crkva sv. Petra mogla obnoviti te služiti kao muzej uz stalni postav svih otkrivenih arheoloških nalaza i arhivskih dokumenata.

Reportažu autora Bože Vodopije pogledajte u televizijskoj emisiji "Pogled preko granice - Hrvati u BiH", od 20. minute. 

Pogled preko granice - Hrvati u BiH (31. listopada 2020.)

Pogled preko granice - Hrvati u BiH (31. listopada 2020.)

25:17