(Foto: David Rey) (Foto: David Rey)

U Španjolskoj se 12. listopada slavi kao Nacionalni dan kojim se obilježava godišnjica dolaska Kristofora Kolumba u Ameriku.

- Taj dan također se obilježava u mnogim zemljama Južne Amerike. Ovom prilikom smo napravili posebnu aktivnost, iberoamerički susret, s namjerom da okupimo sve španjolske govornike koji žive u Zagrebu, da ovaj dan zajedno proslavimo s nama, s motivom jedinstva - ispričao je veleposlanik Dezcallar koji je istaknuo kako je Španjolska prosperitetna, tolerantna i solidarna država. 

Veleposlanik naglašava da su politički, diplomatski, kulturni i trgovinski odnosi između Španjolske i Hrvatske jako dobri.

Veleposlanik Alonso Dezzcallar. (Foto: David Rey)

- Mi smo bliske zemlje. Osim što smo saveznici i partneri u Europskoj uniji, u NATO-u, mi smo zemlje koje dijelimo vrijednosti i načela, mi smo mediteranske zemlje, sa velikim dijelom slične tradicije. Mi smo periferne zemlje unutar Europske unije, imamo slične izazove.

- Postoji odnos naklonosti, suosjećanja, u Hrvatskoj prema Španjolskoj i u Španjolskoj prema Hrvatskoj. To se između ostalog odražava i na porastu broja španjolskih turista, koji svake godine raste. Prošle godine bilo ih je gotovo 300 tisuća, nadamo se da ćemo ih ove godine čak i premašiti, zahvaljujući zračnim vezama koje imamo ljeti, ali koje se održavaju i tijekom godine, posebno između Barcelone i Madrida. A to stvara protok ne samo turista, već i trgovinu, odnose gospodarstvenika, kulture, umjetnika, što omogućava bolje upoznavanje između oba civilna društva, što je također način održavanja odnosa - dodao je španjolski diplomat.

Ekonomski odnosi između Španjolske i Hrvatske rastu, ali vjeruje da trgovina može biti bolja.

(Foto: David Rey)

- Na gospodarskom polju imamo španjolske tvrtke koje su ovdje prisutne. Ima ih mnogo, zahvaljujući naporima njihovih menadžera, ali mislim da možemo imati intenzivnije veze. Španjolske tvrtke konkurentne su u mnogim sektorima i mislim da bih u ovom trenutku mogao navesti nekoliko, u infrastrukturi, energetici, poljoprivredno-prehrambenoj industriji. I zašto mi ne možemo imati veću povezanost, da ovdje budu prisutnije više španjolskih tvrtki, a također i hrvatskih tvrtki u Španjolskoj - rekao je veleposlanik.

Španjolsko veleposlanstvo svake godine pokušava promicati kontinuitet dobrih kulturnih odnosa između dviju zemalja.

- U posljednjem mjesecu sudjelovali smo na Međunarodnom festivalu književnosti, bili smo na festivalu čipke, ovdje je bio španjolski gitarist flamenca. Nastavljamo sudjelovati na kazališnim, filmskim, književnim i glazbenim festivalima kako bismo podigli svijest o španjolskoj kulturi koja je neizmjerno bogata.

Jezik je također vrlo važan faktor, ovdje imamo Institut Cervantes, imamo lektoricu na Sveučilištu u Zagrebu, na Sveučilištu u Zadru imamo lektora galicijskog i katalonskog. Jezik i španjolska kultura vrlo atraktivni i dragi ljudima u ovoj zemlji, a bilo koje aktivnosti koje organiziramo uvijek su dobro posjećene.

Veleposlanik Alonso Dezcallar i David Rey.

Veleposlanik Španjolske navodi da se u Hrvatskoj osjeća kao kod kuće.

- Od kada sam stigao u Hrvatsku, osjećam se sjajno primljenim, iznenadio sam se koliko je hrvatska kultura mediteranska, mislio sam da je puno više srednjoeuropska. Ona je srednoeuropska, ali ima mediteranski element koji se vidi u kulturi kafića, u kulturi ljudi koji uživaju na ulicama, spontanosti i otvorenosti ljudi. Kao što sam rekao prije, španjolsko-hrvatski odnosi su jako dobri i osobno sam stvarno sretan. Kad su me imenovali ambasadorom, prijatelji su mi rekli kakva sreća! I stvarno potvrđujem koliko sam imao sreće kad sam imenovan na tu funkciju -  zaključuje veleposlanik Španjolske u Hrvatskoj Alonso Dezcallar.