(Foto: Snježana Herek) (Foto: Snježana Herek)

Petar Tyran, glavni urednik Hrvatskih novina, tjednika gradišćanskih Hrvata, koji izlazi već više od 110 godina ponudio je kao voditelj tog razgovora okupljenima široku i zanimljivu lepezu različitih tema. Od Glunčićevog životopisa i rođenja 1970. godine u Grünstadtu u Njemačkoj, članstva u njemačkoj Kršćansko-demokratskoj uniji (CDU) i diplomi na studiju teologije Sveučilišta u Bonnu, njegove političko-diplomatske karijere i dolaska na veleposlaničku dužnost u Beč do pitanja predsjedanja Hrvatske Europskom unijom u prvoj polovici ove godine, previranja oko komemoracije u Bleiburgu, posljedicama koronakrize na odnose Hrvatske i Austrije, s posebnim osvrtom na turizam, suradnji s gradišćanskim Hrvatima te hrvatskim udrugama u Austriji, kao i pitanje nastave na hrvatskom materinskom jeziku u austrijskim školama.

- Veleposlanik Glunčić, vrlo je zanimljiva osoba ne samo što se tiče njegovog podrijetla i životnog nego i profesionalnog puta - rekao je Tyran.

- Hrvatski je veleposlanik veoma cijenjen ne samo u austrijskim službenim krugovima nego i kod iseljenih Hrvata. Izuzetno je dobro umrežen kako u austrijsku političku scenu tako i u hrvatsku izvandomovinsku, a veliko iskustvo ponio je sa sobom i iz Njemačke - istaknuo je voditelj razgovora dodavši kako je veleposlanik Glunčić izuzetno otvorena osoba širokih horizonata i jasnog stava.

Tyran se, prošetajući nazočne kroz Glunčićev životopis,i na veleposlanikove dvije izjave.

- Kao uvjereni demokršćanin imam najbolje veze sa socijaldemokratima u Njemačkoj, ali i u Austriji ih sada izgrađujem - referirao se veleposlanik Glunčić na svoje članstvo u mladeži njemačke narodne političke stranke Kršćansko-demokratske unije (CDU) u mladim danima. Tyran je njome naglasio veleposlanikovo osobno i političko opredjeljenje kao sadašnjeg člana HDZ-a o značaju vođenja dijaloga i s neistomišljenicima, što je Glunčiću otvarilo vrata kod svih austrijskih političkih struktura.

(Foto: Snježana Herek)

Druga Glunčićeva izjava, koju je Tyran smatrao važnom, je ''Ja nisam ovdje da stvaram politiku, nego da pomognem malim, običnim ljudima''. A ta je pomoć, kako se je moglo čuti, vidljiva kroz podjelu veleposlaničkih dužnosti na tri dijela: predstavljanje službene Republike Hrvatske u Republici Austriji, suradnja s izvandomovinskom Hrvatskom odnosno s hrvatskim doseljenicima u Austriji i gradišćanskim Hrvatima te obavljanje tekućih konzularnih i ostalih poslova u sklopu Veleposlanstva, kao službenog predstavništva RH u Austriji.

Jedna od tema o kojoj se te večeri dugo razgovaralo bila je komemoracija u Bleiburgu.

- Prvo, Hrvatsko veleposlanstvo i ja osobno stojimo iza gradišćanskih Hrvata kao i iza iseljenih Hrvata i na našu podršku mogu u svakom trenutku računati. Drugo, unatoč koronakrizi ne smijemo se povlačiti nego i dalje aktivno djelovati koliko god to omogućavaju epidemiološki propisi te naše poruke stalno prenositi Austrijancima, na svim razinama. Treće, moramo uložiti sve napore i zajednički raditi na tom da očuvamo naš hrvatski identitet i hrvatski jezik ne samo u Beču nego u cijeloj Austriji. Da se uspješno integriramo, a ne asimiliramo. Ja znam što govorim, jer sam rođen u Njemačkoj. Ja sam gastarbajtersko dijete, ponosno na moje roditelje i Hrvatsku, koja je moj životni concept - poručio je veleposlanik Daniel Glunčić.

(Foto: Snježana Herek)

- Što se tiče komemoracije u Bleiburgu, ja sam da se pronađe jedna nova forma komemoracije liturgijsko-euharističkog sadržaja, bez ikakvih političkih konotacija i primjesa. Kao sjećanje na žrtve, ne samo vojnike nego i civile, muškarce, žene i djecu koje su nakon 1945. godine izgubile svoje živote, i to ne samo na Lojbaškom polju nego mnogo više njih u marševima smrti kroz Sloveniju, Hrvatsku i drugim dijelovima tadašnje Jugoslavije. Civilizirano bi bilo negdje ih pohraniti i podići spomenik kao znak upozorenja da se takve strahote iz Drugog svjetskog rata nikada više ne smiju ponoviti. Svaka vrsta nacionalizma, radikalizma i svega ostaloga što je usmjereno protiv čovjeka nedopustivo i protiv toga se moramo svi zajedno boriti. I to ne samo kao pojedinci, nego i političari i hrvatske udruge, ma gdje one bile. Zajedništvo, zajedništvo i zajedništvo, imperativ je našeg vremena, ako želimo biti demokrati i dobri ljudi – zaključio veleposlanik Glunčić i istaknuo kako je važno da se Hrvati više uključe u politički život Austrije.