(Foto: VFA/s dopuštenjem) (Foto: VFA/s dopuštenjem)

Nastupi su se održavali na dvije pozornice, ispred i u dvorištu Gradskoga muzeja. Uz klasične folklorne programe u subotu 17. kolovoza održan je mimohod ulicama gradske jezgre u kojem su članovi VFA zaplesali s brojnim gledateljima. Mimohodu je prethodio svečani prijem u gradskoj vijećnici kod gradonačelnika Šumperka Tomáša Spurnýja.

(Foto: VFA/s dopuštenjem)

Na festivalu su sudjelovala 34 člana VFA koji su grad Varaždin i Republiku Hrvatsku predstavili pjesmama i plesovima Hrvatskog zagorja i Međimurja. Program su pripremili umjetnički voditelj ansambla Pjerino Hrvaćanin, plesni voditelji Tim i Fin Hrvaćanin, voditeljica pjevanja Maja Delić te koncert majstor Tomislav Čampa u ulozi glazbenog voditelja.

Bilo je to prvo gostovanje VFA u Češkoj od 2005. godine, ujedno i premijerno na festivalu u Šumperku. Češkoj turneji VFA prethodilo je gostovanje u Njemačkoj u srpnju na Schlitzerländer Trachtenfestu, najvećem njemačkom festivalu folklora. VFA je prvi hrvatski folklorni ansambl koji je sudjelovao na tom prestižnom festivalu.

(Foto: VFA/s dopuštenjem)

Članovi VFA neće dugo odmarati nakon češke turneje. U rujnu ih očekuju županijska smotra folklora i gostovanje u slovenskom Veržeju, a 16. rujna započinju upis novih članova. Ako iduće ljeto želite putovati s njima, pridružite im se na probama ponedjeljkom, srijedom i petkom od 19:30 u Aninoj ulici 11 u Varaždinu.

(Tim Hrvaćanin)