Foto: screenshot HRT Foto: screenshot HRT

Varaždinska profesorica klavira i zborovotkinja Janja Knapić prva je strankinja koja je dirigirala nekim zborom u Iranu. U Teheran je stigla zahvaljujući poznanstvu s iranskim kolegom na međunarodnom simpoziju Ars coralis u Zagrebu.

- Tako sam upoznala kolegu Milada Omranooa iz Irana koji se upoznao s mojim radom ovdje u Varaždinu s mojim varaždinskim zborovima i ponudio mi suradnju - da napravim jednu vokalnu radionicu sa njegovim zborom Tonal na Muzičkoj akademiji Tonal u Teheranu - objasnila je Knapić za HRT.

Kad je mješoviti zbor Tonal zapjevao hrvatske popularne pjesme, pod dirigentskom palicom Hrvatice, publika je ostala bez daha.

- Da sam izabrala pjesme koje su ovdje jako dobro poznate, a to su Letovanić, Letovanić i Moja diridika od Emila Cossetta, koje koriste prsni registar, tzv. folklorni način pjevanja koji u Iranu u zborskom muziciranju ne postoji - kazala je Knapić.

Foto: screenshot HRT

Za jednomjesečnog boravka, održala je nekoliko radionica s djecom i odraslima iz pjevanja i klavira, a sve je rezultiralo koncertom.

- Da moram birati bi li išla ponovo ili ne, naravno da bi išla, ponovila bi opet sve isto. A iranska publika je bila oduševljena našim hrvatskim pjesmama - istaknula je.

Iransko iskustvo prenijet će djevojačkom Ansamblu volkalne popularne glazbe na Glazbenoj školi te pjevačkom zboru Fakulteta organizacije i informatike - u svom Varaždinu. Plodonosni boravak za mladu dirigenticu i za teheranske glazbenike, dokaz je vječne spoznaje kako glazba i umjetnost svake vrste - ne poznaju granice.