Foto: plakat Foto: plakat

Na petom Susretu hrvatske dijaspore Južne Amerike u Buenos Airesu koji će se održati od 28. do 30. studenoga raspravljat će se o identitetu, jeziku i hrvatskoj kulturi, državljanstvu i povratku iseljenika u Hrvatsku, bilateralnoj sveučilišnoj suradnji, trgovinskoj razmjeni između Hrvatske i Južne Amerike, trgovinsko-poslovnoj suradnji između Argentine i Hrvatske, partnerstvu hrvatskih i južnoameričkih tvrtki, trgovini i ulaganjima, turističkoj industriji u Hrvatskoj, a predstavit će se program Hrvatske radiotelevizije za Hrvate izvan Republike Hrvatske. 

U susretu će sudjelovati predstavnici hrvatskog civilnog društva Južne Amerike i Republike Hrvatske, a prisustvovat će i predstavnici Hrvatske vlade, Hrvatskog sabora, Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Hrvatske gospodarske komore. 

Na margini petog Susreta hrvatske dijaspore održat će se brojni sastanci. Među njima između Sveučilišta u Buenos Airesu i Sveučilišta u Zagrebu, između Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Tajništva za ljudska prava i pluralizam grada Buenos Airesa i sastanke B2B koje hrvatska delegacija gospodarstvenika koordinira između Hrvatske gospodarske komore i Argentinske gospodarske komore. 

Foto: ustupljena fotografija

O petom Susretu hrvatske dijaspore Južne Amerike govori dr. Jelena Nadinić, jedna od glavnih organizatorica ovog skupa, u isto vrijeme i predsjednica Hrvatske udruge Jadran iz Buenos Airesa koja je posebno surađivala u samoj organizacije konferencije.

Istaknula je Hrvatski glazbeni i plesni festival na kojemu će sudjelovati mnogi sastavi iz Argentine. Nastupit će Ansambl Jorgovan, muška klapa BA, Folklorni ansambl Proljeće, ženska klapa Valovi, Folklorni ansambl Zrinski, a posebno izdvaja izvedbu Šokačke rapsodije koju će zajednički odsvirati orkestar Jorgovan i orkestar hrvatskih katoličkih sveučilištaraca te otpjevati zbor sastavljen od članova i članica klapa Valovi, BA i Hrvatskog zbora Jadran. 

AUDIO: Jelena Nadinić (Autor: David Rey)

AUDIO: Jelena Nadinić (Autor: David Rey)

12:00