(Foto: Hrvatski klub Jadran/s dopuštenjem) (Foto: Hrvatski klub Jadran/s dopuštenjem)

Hrvatsko veleposlanstvo u Buenos Airesu bilo je sponzor manifestacije. - Vrlo sam ponosna na hrvatsku zajednicu koja aktivno sudjeluje pokazujući hrvatsku tradiciju, običaje, kulturu i gastronomiju. Manifestacije poput ove prikazuju Buenos Aires kao mjesto integracije i suživota - rekla je veleposlanica Duška Paravić.

(Foto: Hrvatski klub Jadran/s dopuštenjem)

Manifestacija je započela povorkom svih zajednica koje su sudjelovale, a svaka je nosila svoj stijeg uz pratnju različitih udruga i mladih s tipičnim nošnjama. Službenom otvorenju prisustvovali su dužnosnici grada Buenos Airesa te pet veleposlanika koji su predstavili svoje zajednice.

(Foto: Hrvatski klub Jadran/s dopuštenjem)

Svečanost je otvorila Hrvatska udruga Venado Tuerto koji je prvi put sudjelovala na manifestaciji izvodeći Splitske plesove. Potom je lirska sopranistica Gretel Čiklić predstavila Hrvatski dom u Cordobi. Tamburaški orkestar Društva hrvatskih katoličkih sveučilištaraca pod ravnanjem Matea Pulfera sudjelovao je s dvije pjesme koje su izveli Marko Frković i Stjepana Lukašević, članica klape Kapric iz Zadra.

(Foto: Hrvatski klub Jadran/s dopuštenjem)

Budući da je nedjelja bila Dječij dan, sudjelovala je i Mala jezična škola Buenos Airesa za djecu. Izveli su pjesme pod ravnanjem Ariane Cole te plesali u režiji Jelene Šakić.

- Bio je to vrlo emotivan i lijep trenutak nakon čega je na štandovima uslijedila tombola, posebno za djecu, u kojoj se promovirala kupnja hrvatskih proizvoda, a djeca su osvajala nagrade - rekla je predsjednica Hrvatske udruge Jadran dr. Jelena Nadinić.

(Foto: Hrvatski klub Jadran/s dopuštenjem)

Nastupili su i mladi iz folklornog ansambla Proljeće iz Buenos Airesa pod ravnanjem Nataše Duić. Zatim je nastupio plesni ansambl Zrinski zajedno s bivšim učenicima škole Marije Bistrice u režiji Willyja Terrazasa koji je po prvi put sudjelovao na manifestaciji "Buenos Airesu slavi Hrvatsku". 

(Foto: Hrvatski klub Jadran/s dopuštenjem)

- Tamburaški orkestar Jorgovan i njegov plesni ansambl također su sudjelovali na našem događaju, na što smo već navikli. Konačno, i kao počast gradu Buenos Airesu, ansambl HR Tango, pod vodstvom Willya Terrazasa, izveo je različita tanga i argentinske folklorne plesove. Dok se sve to odvijalo na pozornici, posjetitelji su mogli razgledati različite hrvatske štandove, gdje su se nudili CD-i, majice i šeširi. Također, imali smo sjajnu gastronomsku ponudu: gulaš s umakom, kiseli kupus s kobasicama, burek različitih okusa, nareske i dimljene sireve, palačinke, orahnjaču, makovnjaču, pite... - rekla je dr Nadinić dodajući:  - Grad Buenos Aires jedan je od rijetkih gradova koji slavi svoje zajednice, zbog čega one izravno sudjeluju u oblikovanju svoje društvene strukture. Zato se grad usredotočuje na suživot, dijalog, susret, uključivanje i kulturni pluralizam. Hrvatska zajednica Buenos Airesa svjesna je važnosti tih događaja te aktivnim sudjelovanjem može prenijeti milenijsku hrvatsku kulturu. Nadam se da će se to ponoviti svake godine i da ćemo imati priliku da nas posjeti netko iz Hrvatske, kao i ovaj put.