(Foto: screenshot/Radio Dux) (Foto: screenshot/Radio Dux)

U prosvjedu HGI-ja se dodaje: "Bijelo Polje je grad koji njeguje multivjerski i multinacionalni sklad, što je dokazano i onda kad je to bilo najteže. Nažalost vidimo da i danas postoje recidivi retrogradnih ideologija koji nas žele vratiti u prošlost. Uvjereni da smo kao društvo pokazali kapacitet za obranu temeljnih vrijednosti suživota i tolerancije, nadamo se da i ovog puta neće izostati, kako odgovor javnosti tako i nadležnih institucija. Jednako tako očekujemo da će državni organi pronaći i vinovnike napada na Adema Gredića i Admira Bašića, kao i motive toga mučkog čina. Institucionalni odgovor na nasilje najbolji je pokazatelj zrelosti društva i preventiva za sve destruktivne namjere onih koji se ne mire s uređenim i demokratskim ambijentom koji nepovratno izgrađujemo."

Predsjednik Općine Bijelo Polje Petar Smolović izdao je priopćenje u vezi sa šovinističkim grafitom na ulazu u grad: "Povodom šovinističkih poruka objavljenih na portalima, želimo izraziti ogorčenje i uputiti ispriku svim građanima hrvatske nacionalnosti zbog poteza neodgovornih pojedinaca koji svojim neprimjerenim postupkom žele poslati lošu sliku o našem gradu."

Smolović je odmah naredio da se spomenuti natpisi uklone, što je u kratkom roku učinjeno. Također, predsjednik Smolović je nazvao predsjednika HGI-ja Adrijana Vuksanovića, kako bi izrazio žaljenje zbog, kako je istaknuo "tog neprimjerenog ispada neodgovornih pojedinaca koji ima za cilj da o Bijelom Polju pošalje lošu sliku". 

- Građani Bijelog Polja su u mnogo težim vremenima pokazali zrelost i odgovornost, kao što je multivjerski i multinacionalni sklad u Bijelom Polju primjer kako se u jednoj sredini slažu i poštuju susjedi. Takav slučaj je i kroz povijest na koju smo posebno ponosni, tijekom koje su Bjelopoljci uvijek bili na strani pobjedničke, slobodarske i antifašističke ideje - rekao je Smolović.

(Radio Dux)