Foto: screenshot/los-rosales.com Foto: screenshot/los-rosales.com

Centar Los Rosales za djecu i mlade s invaliditetom i poteškoćama u razvoju javna je ustanova koja ima različite segmente djelovanja - predškolski odgoj, osnovna škola, pet radno rehabilitacijskih radionica i rezidentni smještaj. U rujnu se očekuje i otvaranje restorana za javnost koji će pružiti mogućnost zapošljavanja mladih s invaliditetom.

- Otvaranjem restorana ćemo im omogućiti da se osjećaju vrjednije i da doprinose društvenoj zajednici kao i svi mi. Oni jako puno toga mogu, ali im samo treba dati šansu – kaže direktorica centra Mirna Mezit.

U Hercegovačko–neretvanskom kantonu djeca s poteškoćama u razvoju nakon završene osnovne škole mogu birati dva zanimanja. To su pomoćni krojač, te pomoćni kuhar i slastičar, a među korisnicima Centra Los Rosales mnogo ih je tih struka. Njihovo zapošljavanje vrlo je teško, situacija je nezadovoljavajuća, ističe direktorica. Otvaranje restorana hrabar je potez i nada se da će sličnih inicijativa biti više u Mostaru i BiH.

Centar Los Rosales, čiji je osnivač Grad Mostar, financira se iz različitih izvora. Osnovna škola se financira iz proračuna Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta, dok se vrtić i radno rehabilitacijske radionice te rezidentni smještaj financiraju putem zajma Grada Mostara i Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona.

(izvor: Dnevnik.ba)