Foto: snimka zaslona/Globalna TV Foto: snimka zaslona/Globalna TV

Volonterski turizam od lani ima svoju bazu i u Splitu zahvaljujući suradnji nekoliko udruga s međunarodnom agencijom Impact trip iz Portugala. Veliku ulogu u povezivanju volontera imaju društvene mreže i specijalizirane internetske stranice.

- Turisti dolaze preko velikih volonterskih platformi do nas i ovisno o programu koji izaberu, je li to rad s djecom, životinjama, osoba s invaliditetom, mi ih rasporedimo pa udrugama gdje odrađuju 4-5 sati dnevno, kroz radni tjedan, a vikendom su slobodni - pojašnava Petra Gabrić, koordinatorica Impact trip-a za Hrvatsku.

Foto: snimka zaslona/Globalna TV

Prednjači udruga Dyxy, koja pomaže djeci s poteškoćama u učenju, čitanju i komunikaciji. Dolaze joj volonteri doslovno iz cijeloga svijeta.

- Oni su došli tu iz Australije, Novog Zelanda, bili su oduševljeni našim radom i svime što se događa u Udruzi. Tako da su nam počeli dolaziti i volonteri iz Kine, Japana, iz Amerike, sa svih strana. Djeca su ih zavoljela, i nije to ono oni su došli, odradili pa doviđenja, nego su uspostavili kontakte, i ne samo s djecom - kaže Snježana Jurica, koordinatorica Udruge Dyxy iz Splita.

Foto: snimka zaslona/Globalna TV

Poteškoće je lakše prevladati, osim uz stručnu pomoć, i upoznavanjem drugih kultura i običaja. Neki žele ostati i raditi u Hrvatskoj. Među njima je i Vanessa Ives, studentica iz Australije.

- Za volontiranje u Hrvatskloj odlučila sam prošle godine, jednim dijelom i zbog toga što je moja majka Hrvatica. Željela sam posjetiti Hrvatsku pa je volontiranje bilo dobra ideja. Odlučila sam živjeti ovdje. Imam boravište, ali bih htjela dobiti i državljanstvo. Volim raditi s djecom i teenagerima također, pomagati im u svemu što je potrebno, u školi, savjetovati ih, u životu - govori o motivima dolaska Vanessa Ives. 

Foto: snimka zaslona/Globalna TV

Volonterski turizam zasad je prisutan samo u Splitu i okolici no pozitivna iskustva udruge Dyxy mogla bi pridonijeti da dobije svoje mjesto i u drugim dijelovima Hrvatske i postane dio standardne turističke ponude.

Reportažu autora Željka Valčića pogledajte u emisiji Globalna Hrvatska, od 31. minute.

Globalna Hrvatska (26.08.2020.)

Globalna Hrvatska (26.08.2020.)

39:40