(Foto: screenshot/ Fenix magazin) (Foto: screenshot/ Fenix magazin)

Na poziv veleposlanika u Njemačkoj dr. Gordana Grlića Radmana te brigadira Hrvatske vojske vojnog izaslanika Gorana Klanca prijemu je nazočilo oko 500 uzvanika iz političkog, diplomatskog, gospodarskog i društvenog života u Njemačkoj i Berlinu.

Na proslavi su bili i članovi hrvatskih udruga i zajednica u Njemačkoj te ugledni pojedinci i gospodarstvenici iz Berlina i Njemačke kao i svećenici Hrvatske katoličke misije Berlin na čelu sa župnikom fra Edvardom Sokolom. Među uzvanicima bio je i izaslanik pape Franje u SR Njemačkoj hrvatski nadbiskup, Nikola Eterović.

(Foto: screenshot/ Fenix magazin)

Tijekom svečanog prijema veleposlanik dr. Grlić Radman uručio je Povelju Republike Hrvatske Tamburaškom orkestru ''Welebit 1902'' iz Berlina za promicanje europskih kulturnih vrijednosti i očuvanje hrvatske glazbene baštine u Njemačkoj. Povelju je dodijelila hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, a istu je voditelju orkestra Horstu Budi uručio veleposlanik dr. Gordan Grlić Radman, koji se okupljenima zahvalio na dolasku i čestitao Dan državnosti i Dan Oružanih snaga RH.

- Današnji dan kada obilježavamo ovaj prijem je i dan hrvatske diplomacije. Hvala na pomoći Njemačkoj koja je stajala uz priznanje Republike Hrvatske od prvog dana i pridonijela međunarodnom priznanju Hrvatske. Hrvatska je danas spremna prihvatiti predsjedanje Europskim Vijećem u prvoj polovici 2020. godine. Spremni smo pomoći i našim susjedima koji nisu u Europskoj Uniji da im pomognemo na europskome putu - rekao je veleposlanik Grlić Radman.

(Foto: screenshot/ Fenix magazin)

Martin Kremer, voditelj odjela za Srednju Europu pri Ministarstvu vanjskih poslova SR Njemačke, istaknuo je kako je posebna čast biti na svečanoj obljetnici i čestitao je okupljenima u ime Vlade Njemačke.

- Hrvatska i Njemačka osjećaju se kao pravi susjedi. Vidjeli smo danas da nas spaja glazba, spaja nas ljubav prema nogometu, ali i mnogo više. Gospodarski mogu naglasiti da naši odnosi ne mogu biti bolji. Svake godine 2,5 milijuna Nijemaca putuje u Hrvatsku. U Njemačkoj živi više od 400.000 Hrvata, a neki kažu i 600 tisuća, gdje su pronašli drugu domovinu. Njemačka je prva velika država koja je prva priznala Hrvatsku. Nedavno su RH u kratkom vremenu posjetili njemački predsjednik, a potom i kancelarka Merkel, u čemu velike zasluge ima veleposlanik RH u SR Njemačkoj dr. Gordan Grlić Radman. Hrvatsku očekuje i posebna čast da u prvoj polovici 2020. predsjeda Europskim Vijećem, te nakon toga Njemačka preuzima predsjedanje u drugoj polovici 2020. godine. Povezani smo i na tome polju da zajednički kreiramo europsku politiku. Nijemci i Hrvati imaju veliku odgovrnost kao partneri u pogledu ostvarenja mira i približavnja zemalja Zapadnog Balkana EU - zaključio je Martin Kremer.