Stari grad Ljubuški. (Foto: Wikipedija) Stari grad Ljubuški. (Foto: Wikipedija)

Od srednjovjekovnih utvrda u Hercegovini do austrougarskih u Crnoj Gori nova je ruta na turističkoj karti dvaju država. Tako je kulturno-povijesno naslijeđe dviju zemalja objedinjeno u novoj turističkoj priči.

Srednjovjekovne tvrđave Hercegovine i Austro-Ugarske u Crnoj Gori postaju atraktivna destinacija za turiste. Stari grad Ljubuškog već je poznat turistima, a sada počinje i obnova Herceg-Stjepanove tvrđave.

- Bit će infrastrukturnih radova u starom gradu u Ljubuškom. Obnovit će se dva istočna zida koja su u ruševnom stanju i opasnost su za posjetitelje i za objekte koji se nalaze u podnožju tvrđave - kazao je Radoslav Luburić, direktor Razvojne agencije ZHK-a.

Pogled na Ljubuški. (Foto: Wikipedija)

Stolac, Blagaj i Trebinje poboljšat će turističku infrastrukturu svojih povijesnih znamenitosti tako što će projektom prekogranične suradnje hercegovačke tvrđave biti mapirane, s uređenim putevima.

- Cilj projekta je stvaranje gotovog turističkog proizvoda, unaprjeđenje turizma, a time i ukupnog ekonomskog razvitka ovih područja, ali i stvaranje svijesti o potrebi prekogranične regionalne suradnje - istaknuo je gradonačelnik Ljubuškog Nevenko Barbarić.

Hercegovina se turistički povezuje s četiri općine u Crnoj Gori. Petnaest objekata autrougarskih tvrđava dodatna su ponuda turistima. Među tvrđavama najatraktivniji su stari vidikovci.

- To nam ide u prilog i turiste jako interesira, a povezani su i s ostalim objektima kao što su stari autrougarski putevi, pa tu imamo i pomoćnih objekata koji opet imaju svoju priču. Tako da ćemo uživati dok budemo implementirali projekt i to će biti i za nas jedno zanimljivo iskustvo koje želimo podijeliti s drugima - dodala je Svetlana Vujčić, predsjednica Centra za inicijative iz oblasti održivog turizma Podgorica.

Ovaj projekt vrijedan je oko 400 tisuća eura te je još jedan u nizu primjera uspješnog povlačenja sredstava europskih fondova.

(Izvor: Dnevnik.ba)