Foto: Snježana Herek Foto: Snježana Herek

U fokusu ovogodišnje rasprave trojice predsjednika bila je Europa nakon pandemije koronavirusa i aktualna epidemiološka situacija u tri navedene zemlje. Razmijenjena su mišljenja i o prekograničnoj suradnji, s posebnim osvrtom na slobodu putovanja i turizam. Posebno je istaknut i značaj klimatskih promjena i Europskog zelenog plana (Green Deal).

Tijekom sastanka, kako je istaknuto na zajedničkoj konferenciji za novinare, trojice predsjednika su poseban naglasak stavili na unapređenje budućih gospodarskih odnosa nakon koronakrize i turizam, jednu od najvažnijih i najprihodovnijih grana gospodarstva u sve tri zemlje, teško pogođenu posljedicama koronakrize. Vezano uz to, kao tema nametnulo se je i pitanje otvaranja, odnosno zatvaranja granica.

Predsjednik Zoran Milanović osvrnuo se na dominantna pitanja trilaterale: koronakrizu i "zelenu politiku".

- Korona je došla i proći će. Ali probleme koje Zemlja ima, dakle globus, s promjenama klime, koje Hrvatska, ako ne budemo djelovali svi zajedno, može imati kao zemlja koja se oslanja na turizam, su toliki da o tome nikada ni na trenutak ne smijemo prestati razmišljati i koliko je god moguće na tome raditi - rekao je Milanović dodavši kako se trebamo više posvetiti zelenoj politici i obnovljivoj energiji te klimatskim promjenama. Napomenuo je da će se u Hrvatskoj "glasnije nego do sada zalagati za ta pitanja". Vezano uz koronakrizu i odvraćanje Austrijanaca da ne putuju u Hrvatsku na ljetovanje zbog aktualne epidemiološke situacije, Milanović je rekao: - Hrvatska je sigurna, da sigurnija ne može biti. Da ne govorim patetično. Dođite i uvjerite se. Čekamo vas!"

Austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen je rekao kako je trilaterala već tradicionalno okupljanje predsjednika tri države, istaknuvši značaj tih kako je izjavio "prijateljskih sastanaka".

- Mi smo dobri susjedi upućeni jedni na druge, usko povezani, naša su gospodarstva isprepletena. Imamo identične interese i možemo ići zajedničkim putem, koliko smo gospodarski jaki - ustvrdio je austrijski predsjednik. Dodao je kako je svoj trojici predsjednika bilo važno s današnjeg trilateralnog sastanka "odaslati signal da je ne samo koronakrizu potrebno shvatiti ozbiljno nego i klimatske izazove".

- Ovo je sjajan format, ovo su bliske države, ovo je društvo u kojem možemo nešto konstruktivno napraviti i otvoreno razgovarati o problemima koji stoje pred svijetom i Europom nakon Covida-19. Ima razloga za oprez, ali nema za strahove i nelagodu. Moramo nastaviti živjeti normalno koliko je to god moguće - rekao je hrvatski predsjednik.

Predsjednik Slovenije Borut Pahor je podsjetio na početke trilaterale 2014. godine, kao sjajne ideje njegovanja dobrosusjedskih odnosa i zajedničke suradnje na raznim područjima.

- Ovo je već sedmi trilateralni sastanak, u čijem su središtu dvije stvari: dobrosusjedski odnosi i europska perspektiva - rekao je Pahor. Istaknuo je kako je s Van der Bellenom dogovorio zajedničko obilježavanje koruškog plebiscita 10. listopada ove godine u Klagenfurtu zajedno sa slovenskom manjinom u Koruškoj.

Austrijsku novinarku je zanimalo zašto Milanović poziva Austrijance u Hrvatsku i tvrdi da je sigurna, kada znatno manje testira na koronavirus nego Austrija i Slovenija i da li je doista moguće otići i vratiti se iz Hrvatske bez zatvaranja granica?

Milanović je rekao da iako se piše da je hrvatska obala poluprazna u Hrvatskoj trenutačno borave i Austrijanci i Slovenci i turisti iz južne Njemačke, i to na razini od trećine dolazaka prošle godine. Što se tiče epidemiološke situacije istakao je kako je "opća stopa smrtnosti u Hrvatskoj niža nego prošle godine u isto vrijeme, dok još uopće nije bilo korone".

Nakon radnog ručka, predsjednik Milanović održao je bilateralni sastanak s predsjednikom Austrije Alexanderom Van der Bellenom tijekom kojeg je trebao prihvatiti Inicijativu za veće ambicije u području klimatskih promjena, koju austrijski predsjednik snažno zagovara.