(Foto: Zvonko Bosnić/s dopuštenjem) (Foto: Zvonko Bosnić/s dopuštenjem)

Glavna zvijezda večeri bio je njemački autor i redatelj hrvatskog podrijetla Daniel Hadrović, koji je u subotu imao premijeru svog kratkometražnog filma "Ponovno me ubij/Töte mich noch einmal", za kojeg je glazbu radila engleska grupa Two Whole Quails. 

Prije prikazivanja filma Thomas Goersch, koji uz Shirley Hermanick i poznatoga njemačkog glumca Antonija Putignanoa, ima glavnu ulogu u filmu, govorio je o suradnji s Putignanom i Hadrovićem. 

- Bilo je zanimljivo, a ponekad i teško improvizirati između postavljenih filmskih scena. Za provođenje ideja redatelja bila je potrebna posebna empatija. Rezultat snimanja je film koji spada u kategoriju “Mlađa umjetnost”. Rekao bih da je ovaj Hadrovićev filmski proizvod bezvremenski i uvijek će se bolje svidjeti gledateljima koji radije analiziraju i interpretiraju, nego prihvaćaju objašnjenja - rekao je Goersch. 

Daniel Hadrović rođen je u Frankfurtu. Prije nego što je ušao u svijet filma javnosti se predstavio kao pisac. Njegova prva knjiga, zbirka kratkih priča "Küss mich, Stalker" objavljena je 2016., a u ljeto 2019. objavljen je i njegov prvi roman pod nazivom Zauberlehrling ili Čarobnjakov učenik, u nakladi Glaré Verlag. 

Ove je godine  bio nominiran za Večernjakovu domovnicu u kategoriji filma i glume i ušao u najuži izbor. 

Daniel Hadrović (Foto: Zonko Bosnić/s dopuštenjem)

O romanu “Die Stimme” autorice Marijane Dokoze govorila je i njemačka književnica dr. phil. Karin Afshar. Istaknula je kako roman čitatelja do samog kraja drži napetim te kako je autorica razradila radnju romana do te mjere da se čitatelj do samoga kraja pita prolaze li likovi kroz halucinacije ili im se stvarno događa ono što im se događa.

- Ovo je roman za koji bi mogli reći da je na putu između halucinacija i realnosti. Ne možete predvidjeti kraj ni događaje koji vas čekaju. Likovi u romanu vas uvode u jedan mističan, a u isto vrijeme i realan svijet, nude vam sve osjećaje koje čovjek može osjećati. Opisi likova, događaja i određenih situacija su takvi da gotovo možete osjetiti emocionalno stanje u kojem se nalaze likovi. Autorica se igra s likovima i tako čitateljima ne dopušta da predvide slijed događaja -rekla je dr. phil. Karin Afshar, koja je i pročitala nekoliko ulomaka iz romana. 

Marijana Dokoza i akademska slikarica Anna Maria von Neumann (Foto: Zvonko Bosnić/s dopuštenjem)

Na kraju večeri, njemački autor ruskog podrijetla Daniel Ableev čitao je šaljive i ironične citate iz svojih kratkih priča te nasmijao publiku. Ableev je rođen 1981. u Novosibirsku u Rusiji, i živi u Bonnu. U posljednjih nekoliko godina objavio je nekoliko nadrealnih i šaljivih priča. Pomoću eksperimentalne literature i glazbe ponekad suptilno izražava društvenu kritiku. Suradnik je časopisa “Novelle”. 

Program večeri vodila je  autorica Barbara Hennings, dobitnica nagrade za promicanje kulture Grada Bad Kreuznach.

(Zvonko Bosnić)