(Foto: Glas Hrvatske) (Foto: Glas Hrvatske)

U povodu obljetnice blagdana svetog Vlaha, biskupa i mučenika - zaštitnika grada Dubrovnika i hrvatske zajednice u Peruu, župa sveti Leopold Mandić i Hrvatski vikarijat u Peruu pozivaju na tradicionalno slavlje blagdana svetog Vlaha.

U ponedjeljak 3. veljače, u župi je svetoga Leopolda Mandića u kojoj se nalazi Hrvatski pastoralni vikarijat, održat će se svečano misno slavlje u čast dubrovačkom svetom Vlahu. Misno slavlje koncelebrirat će župnik i vikar za Hrvate Južne Amerike mons. Drago Balvanović, vikar u Hrvatskom pastoralnom vikarijatu vlč. Marko Jukić i drugi svećenici. 

(Foto: screenshot/pozivnica)

Nakon svete mise podijelit će blagoslov grla. Svećenici blagoslivljaju vrat članova zajednice i mole se da budu zaštićeni od bolesti grla. U čast svetog Vlaha blagoslivljaju se dvije svijeće: svećenik ih stavlja prekrižene na grlo vjernika i moli se. Sveti Vlaho zaštitnik je bolesti grla, bio je liječnik i biskup u Armeniji i kršćanski mučenik. Bio je poznat po ozdravljenju svojim zagovorom.

Nakon svete mise u župnoj dvorani bit će upriličen domjenak.

Upravni odbor Hrvatskog kluba Dubrovnik iz Lime, na čelu s novim predsjednikom Pedrom Puhom Poncem, poziva svoje članove, njihove obitelj i prijatelje na najvažniju svečanost hrvatske zajednice u Peruu, slavlje u čast svetog Vlaha.

Proslava te važne obljetnice održat će se u petak, 7. veljače uz svečanu večeru, zabavu i ples. Tom prigodom izvest će se hrvatske pjesme.

(Foto: screenshot/pozivnica)

U Peruu živi nekoliko tisuća potomaka Hrvata koji su u tu zemlju emigrirali krajem 19. i početkom 20. stoljeća, uglavnom iz dubrovačke regije i okolice.

Hrvatski klub Dubrovnik(Foto: HK Dubrovnik, Lima/s dopuštenjem)

Sveti Vlaho je povezan s Peruom još od kolonijalnoga doba. Prva crkva u čast svetog Vlaha podignuta je u 17. stoljeću u luci Callao. Crkva svetog Vlaha u Cuzcu, prijestolnice Carstva Inka, nalazi se u povijesnoj četvrti San Blas.