(Foto: matis.hr) (Foto: matis.hr)

Glavni govornik i gost na koncertu bit će potpredsjednik članske usluge Hrvatske bratske zajednice iz Pittsburgha, Franjo Bertović. Trodnevna zabava održava se danas u južnoj Floridi od 20 do 2 sata poslije ponoći. Poslije zajedničke večere održat će se zabava i koncert.

U nedjelju, 17. ožujka od 13 sati održat će se piknik u Hrvatskom centru uz druženje svih gostiju i tamburaških sastava.

Pojava tambure u Sjedinjenim Američkim Državama proizašla je iz tamburaške prakse u Hrvatskoj krajem devetnaestog stoljeća, a na drugi kontinent prenijeli su je brojni iseljenici. U početku su se orkestri najčešće formirali od ljudi doseljenih iz istoga kraja, ili na obiteljskoj osnovi.

Poznati su i primjeri iseljavanja iz domovine cjelokupnih orkestara. Veći dio orkestara djelovao je unutar hrvatske etničke zajednice, ali se dio najsposobnijih uključio u opći glazbeni život Amerike, često u okviru popularnih "chautauqua" i "vaudeville" priredbi. Važne promjene tamburaških okupljanja u Sjedinjenim Američkim Državama nastale su osnivanjem sveučilišnog profesionalnog tamburaškog orkestra ''The Duquesne University Tamburitza Orchestra''.