Tomislav Žigmanov (Foto: snimka zaslona) Tomislav Žigmanov (Foto: snimka zaslona)

Na sjednici gradske skupštine, uz protivljenje samo vijećnika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV), odobreno je upućivanje te inicijative na javnu raspravu koja će trajati 15 dana.

Vijećnik i čelnik DSHV-a Tomislav Žigmanov osporio je inicijativu navodeći da ona nema ni zakonsko ni znanstveno utemeljenje, kao i da je ona protivna Sporazumu o zaštiti manjina Srbije i Hrvatske.

Dodao je i kako "demokratsko i racionalno argumentiranje i suprotstavljanje ovakvoj inicijativi" predstavnika hrvatske zajednice nije bilo dobronamjerno prihvaćeno u dijelu javnosti, te da su bili objekti prijetnji "kakve u Subotici nisu viđene u proteklih desetak godina".

Žigmanov: I dalje ćemo ukazivati na slabosti ove inicijative

- Mi se i dalje nećemo miriti s ovom odlukom, ukazivat ćemo na njezine slabosti, napose kada je pitanju stajalište lingvistike, a isto tako ukazujem na to da i Republika Hrvatska vjerojatno neće mirno promatrati ono što se događa - naveo je među ostalim Žigmanov.

Gradonačelnik Subotice i dužnosnik Srpske napredne stranke (SNS) Stevan Bakić založio se za proglašenje bunjevačke ikavice službenim jezikom, naveo kako za to postoje snažni povijesni i stručni argumenti, a Žigmanova je optužio za "poticanje strasti".

Predsjednik vijećničke skupine DSHV-LSV Tomislav Žigmanov je kazao kako su "stvari jasne" i po pitanju struke i zakona. Kako je naveo, nijedna od 168 lokalnih samoprava u Srbiji nije na ovaj način uvela u službenu uporabu neki jezik.

- Vidjet ćemo hoće li naša inicijativa za istovrsni pristup kada su u pitanju druge lokalne samouprave gdje hrvatski jezik nije na ovaj način uveden, biti na isti način tretirane - kazao je Žigmanov.

Dodao je i kako "demokratsko i racionalno argumentiranje i suprotstavljanje ovakvoj inicijativi" predstavnika hrvatske zajednice nije bilo dobronamjerno prihvaćeno u dijelu javnosti, te da su bili objekti prijetnji "kakve u Subotici nisu viđene u proteklih desetak godina". U tom kontekstu, izrazio je žaljenje što nitko od predstavnika vlasti nije osudio ove prijetnje.

 (Izvor:HINA)