Mare Vitols Hrgetić (Foto: screenshot/HRT) Mare Vitols Hrgetić (Foto: screenshot/HRT)

- U Venezueli je trenutačno humanitarna kriza - nema lijekova, nedostaje hrane, plina... Mjesečna plaća je oko osam dolara. Ona se redovito aktualizira, dođe do 25 dolara, ali inflacija, koja je prošli mjesec bila 141 posto, smanjuje plaću do kraja mjeseca na 8 dolara. Očekuje se da će inflacija ove godine biti 10 milijuna posto. U prošloj godini je bila 1.700.000 posto. Dok se proizvodnja države ne stabilizira, devalvacija će stalno uništavati plaće zaposlenika - rekao je u javljanju uživo za HRT iz Caracasa Josip Hrgetić.

Josip Hrgetić (Foto: screenshot/HRT)

Potvrdio je da u Venezueli postoje posebne postrojbe - oko 50.000 civila koje je naoružao još bivši predsjednik Hugo Chavez kako bi "branili revoluciju". Uz to, oni izlaze u vrijeme održavanja različitih  manifestacija te održavaju red u gradskim četvrtima.

Prema riječima Mare Vitols Hrgetić, situacija u bolnicama je alarmantna - 85 posto lijekova nema, Hitna pomoć gotovo uopće ne radi, iz zemlje je otišlo 55 posto liječnika. U posljednje vrijeme zbog nedostatka cjepiva pojavljuju se bolesti kojih u Venezueli prije nije bilo. 

- Iako Venezuela ima goleme zalihe nafte te se može kazati da je bila najrazvijenija država te regije, sada je potpuno ekonomski slomljena. Benzin je u zemlji doslovno besplatan, trošimo 400 tisuća barela dnevno... drugima smo poklanjali 82 milijarde  dolara benzina u vrijeme revolucije, otocima smo također poklanjali da glasaju za nas, no vladina politika je takva da se država ne može razvijati u dobrom smjeru - ispričao je Josip Hrgetić.

- Do prije tjedan dana, SAD je sudjelovao s 85 posto ulaza novca u Venezuelu. Rusija i Kina dobivaju naftu, ali je ne plaćaju. SAD je odlučio da neće kupovati naftu dok je Maduro na vlast i novca jednostavno nema, izgubili smo svog najvećeg kupca - kaže Hrgetić.

Objasnio je i da se u Venezueli  - u Amuayu, nalazi jedna od najvećih rafinerija na svijetu, ali kako se u nju dugo nije ulagalo, sada za unutarnje tržište moraju uvoziti naftu i plaćati, jer ne mogu prerađivati svoju vlastiti naftu kako bi je iskoristili.

Rafinerija u Amuayu (Foto: screenshot/wikimedia commons)

Prema UN-ovim podacima 3 milijuna ljudi je već otišlo iz Venezuele, no Mare Vitols Hrgetić je uvjerena da se radi o mnogo većim brojkama - otišlo je, kaže, više od 5 milijuna ljudi. 

Ipak, vjeruje da većina njih jedva čeka da se vrate ako se stanje popravi.