(Foto: screenshot/ hrt.hr) (Foto: screenshot/ hrt.hr)

Ostavština je to danas 94-godišnje Bepine, krojačice s Paga koju je životni put prije više od pola stoljeća doveo u Ameriku, gdje su se ona i suprug u međuvremenu obogatili. 

Jedna od stipendistica Zaklade je i 23- godišnja Lucija koja se zahvalila gospođi Bepini čija ju je velikodušnost dovela u Sjedinjene Američke Države. U Hrvatsku se Lucija Ukalović vraća s diplomom sveučilišta na kojemu su se školovali i američki predsjednici.

- Ova je godina doista bila jedna velika prekretnica u mom životu ne samo u kontekstu dobivanja novog znanja i novih vještina već otvaranja cijelog novog spektra vidika - rekla je Lucia Ukalović, studentica diplomskog studija primijenjene ekonomije na Sveučilištu Georgetown.

Bepina Sabalić Kunin. (Foto: screenshot/ hrt.hr)

Bepina je u Ameriku došla 1961. nezadovoljna životom u Jugoslaviji. Na Novom kontinentu udala se za vlasnika krojačkog salona u Washingtonu. Ruke koje su vezle pašku čipku počele su izrađivati najbolje smokinge u gradu. Često ih iznajmljuju studenti i profesori s uglednog Georgetowna, a paška se krojačica fascinira njihovom otmjenošću. Sa suprugom novac ulaže u nekretnine, a kada on umire, ona odlučuje imetak uložiti u školovanje hrvatskih studenta.

- Mene nije briga za mene, ja sam stara. Ja hoću sve što imam uložiti za školovanje moga hrvatskog naroda. Jer mom hrvatskom narodu treba školovanja - naglasila je Bepina Sabalić Kunin.

Alma kaže kako je u Americi naučila na drugi način razmišljati o pravu. 

- Definitivno bih savjetovala studentima u Hrvatskoj da se ne boje, da gledaju svaki izazov kao priliku da napreduju i da ne bježe od izazova, dapače- da im se raduju - ispričala je Alma Yasin sa diplomskog studija prava na Sveučilištu Georgetown.

(Foto: screenshot/ hrt.hr)

Sveučilište Georgetown uvrstilo je Bepinu Sabalić Kunin među svoje istaknute filantrope.

- Njezina je ljubav za Hrvatsku duboka. Zahvalna je na prilikama koje su joj se pružile u Sjedinjenim Državama, ali srce joj je i dalje u Hrvatskoj - istaknuo je Stephen Link, savjetnik za filantropiju na Sveučilištu Georgetown.

Bepina je Luciji na rastanku savjetovala da nastavi učiti. A Lucija je i prije tog savjeta donijela odluku o nastavku obrazovanja, jer nakon američkog iskustva zna precizno kojem se području ekonomske znanosti želi posvetiti.

Izvor: hrt.hr